Istraživanje
705

Dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe bez bojazni da ćete ugroziti zdravlje srca

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zamisliti dan bez kafe nezamislivo je milionima ljudi širom svijeta, a za sve njih istraživači imaju dobru vijest. Naime, prema posljednjim istraživanjima dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe bez bojazni da ćete ugroziti zdravlje srca.

Prethodna istraživanja sugerirala su da kafa povećava rizik od srčanog i moždanog udara zbog čega su istraživači sugerirali da pazite na to koliko kafe dnevno pijete. Međutim, nova studija koja je provedena u Velikoj Britaniji, a u kojoj je učestvovalo više od 8.000 osoba, pokazala je da dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe.

Istraživanje djelimično finansira Društvo za zdravlje srca u Velikoj Britaniji (BHF), a predstavljeno je na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Istraživači s Univerziteta Queen Mary u Londonu (QMUL) podijelili su 8.402 osobe u tri grupe. U prvoj grupi bile su osobe koje piju manje od jedne šoljice kafe dnevno, u drugoj grupi bile su osobe koje piju između jedne i tri šoljice kafe dnevno, dok su u trećoj grupi bile osobe koje dnevno piju više od tri šoljice kafe. Osobe u trećoj grupi u prosjeku su pile pet šoljica kafe dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje su dnevno konzumirale do 25 šoljica kafe nisu imale veći rizik da će dobiti začepljenje arterija u odnosu na osobe koje su dnevno konzumirale manje od jedne šoljice kafe.

"Bez obzira na veliku popularnost kafe širom svijeta, različiti izvještaji mogli bi odvratiti ljude od konzumiranja kafe i uživanja u njoj. Iako u ovoj studiji ne možemo dokazati uzročnu vezu, naša istraživanja pokazuju da kafa nije tako loša za arterije kao što su sugerirale prethodne studije", rekao je Kenneth Fung s Univerziteta Queen Mary u Londonu.