Gastro
4

Da li je moguće jesti previše voća?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Još od malih nogu nam govore kako je važno da jedemo voće, no da li je moguće jesti ga previše? Izgleda da jeste, pogotovo ukoliko želite smršati.

Iako je voće puno vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana te čini sastavni dio balansirane, zdrave prehrane, ono sadrži i dosta šećera.

Nutricionistica Cynthia Sass smatra kako je s voćem definitivno potrebno imati granicu i ne preporučuje da ga jedete u istoj količini kao i povrće.

Ona savjetuje da se drži količine od dvije do četiri porcije voća dnevno, dok jedna porcija čini jednu šoljicu nekog sitnijeg voća ili komad voćke veličine baseball lopte.

"Količina voća uveliko zavisi od vaše aktivnosti i individualnih potreba, kao i elemenata poput godina, spola i nivoa fizičke aktivnosti, ali definitivno treba znati granicu. Voće je puno šećera i ugljikohidrata, pa tako vrlo lako možete pasti u zabludu da ćete od njega mršati, iako se to ne mora dogoditi", pojašnjava Sass.

Dosta stručnjaka dijeli mišljenje o tome kako u povrću možete pronaći sve potrebne hranjive vrijednosti kao i u voću, ali bez šećera. Bilo kako bilo, baš kao i u svemu, i ovdje je potrebna umjerenost.

Potrebno je naglasiti kako nije svo voće jednako opskrbljeno šećerima i ugljikohidratima, pa ukoliko pazite na kilograme, onda bi bilo dobro da izbjegavate voće kao što su banane, grožđe, smokve, hurme, mango, trešnje ili suho voće poput grožđica ili suhih šljiva. Među kaloričnijim voćem se nalazi i koštunjavo poput badema, oraha, lješnika te bi i ono svakako trebalo biti konzumirano umjereno.

Među izuzetno kalorično voće ubraja se i avokado koji sadrži i dosta zdravih masnoća te ga se preporučuje jesti redovno, ali umjereno.

U voće s najnižom kalorijskom vrijednošću ubraja se citrusno voće poput narandži, mandarina, limuna i grejpfruta, šumsko voće (jagode, borovnice, maline, kupine), lubenica, kivi...

Nutricionistica Sass preporučuje da se vodite pravilima sezone i jedete ono voće koje nam u određenom periodu priroda daje. Ljeto je idealno vrijeme za lubenice, dinje i bobičasto šumsko voće, pa ih je tako svakako potrebno iskoristiti.