Zdravlje
16

Najbolji savjet za mršanje je zapravo prejednostavan i sve vrijeme nam je "pred nosom"

Klix.ba
Dosta vam je različitih savjeta o tome kako smršati i beskrajnih teorija o tome šta je dobro, a šta ne za gubitak suvišnih kilograma?

Ukoliko je tako, onda nastojte slijediti samo jedan vrlo jednostavan savjet i rezultati neće izostati.

Za gubitak suvišnih kilograma potrebno je vrijeme, trud i odricanje, ali i vještina da jednostavnim stvarima koje su nam "ispred nosa" učinimo nešto dobro za svoje zdravlje.

Certificirana nutricionistica-dijetetičarka Leslie Langevin savjetuje ljudima kako da se riješe suvišnih kilograma, a pri tome zadrže zdravlje.

"Savjet je zapravo vrlo jednostavan - jedite više povrća. Postoji dosta razloga zašto bismo trebali jesti više povrća: ono ne sadrži mnogo kalorija i ugljikohidrata, te sadrži visok procenat vode i vlakana koji omogućavaju lakšu probavu i duže nas drže sitima. Pored toga, bogato je vitaminima i mineralima", pojasnila je Langevin.

Stručnjaci preporučuju da povrće uvrstite u svaki obrok, pa čak i doručak, a proljeće i ljeto je idealno vrijeme da u vašu trpezu uvrstite što više raznovrsnijeg povrća različitih boja.

Među najzdravije povrće spadaju zeleno lisnato povrće (špinat, artičoka, blitva, komorač, matovilac, praziluk, radić, salata zelena, endivija...), kupusnjače (karfiol, brokule, kupus, prokelj...), tikvice, mrkva, slatki krompir, tikva, avokado, cvekla, crveni i bijeli luk...