Najpopularnija je hokaido
37

Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici koja je dobra za srce, vid, imunitet...

E. Sk.
Kada neko spomene bundevu, buču ili tikvu, kako god je zvali, znaju da se radi o kraljici jeseni. Brojne su blagodati bundeve za organizam. Odličan je izvor beta karotena pa je, poput mrkve, dobra za vid.

Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka. Osim toga, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane bolesti. Beta karoten je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. U bundevi se nalazi i vitamin C, a svi znamo koliko nam je on potreban, posebno u ove hladnije mjesece.

Tu su i svojstva bundeve koja su pogodna za jačanje imuniteta, kao i protuupalno djelovanje. Jako su važna i vlakna kojima bundeva obiluje, zbog čega ima povoljan efekat na probavu, preporučuje se i onima koji imaju probleme sa želucem i crijevima.

Mnogo je vrsta bundeve, ali je veoma popularna hokaido bundeva koja je porijeklom iz Japana, pa se još naziva i japanska tikva. Kora joj je primjetno deblja, intenzivne narandžasto – crvene boje.

Okus joj je aromatičan i kestenjast i mnogi je smatraju najboljom i najukusnijom sortom. Odlično je što može dugo stajati, a time poprima još bolji okus te se udio hranjivih tvari povećava.

Kabocha tikva potječe iz Kambodže. Kora je tanka i jestiva, intenzivne zelene boje, a blagi okus i miris asociraju na lubenicu. Primjena joj je razna, od namaza, pudinga i sokova do zamjene za pečeni krumpir. Ibiza bundeva potječe iz Španije, ali se može pronaći po vrtovima širom svijeta.

Prepoznatljiva je po okruglom obliku i blago rebrastoj kori, a najčešće se ukrašava za Halloween. Ibiza bundeva se najčešće priprema tako da se peče u rerni i jede kao samostalan obrok, ali se može koristiti i kao hranjivi dodatak mnogim jelima. Koji god način i koju god vrstu bundeve izabrali, nećete pogriješiti.