Nova metoda
1

Brojanje zalogaja može vam pomoći da smanjite unos hrane i smršate

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sva mudrost vezana za gubitak težine do sada se temeljila na žvakanju hrane 15 ili više minuta tokom obroka kako bi se vašem mozgu omogućilo da obradi ono što jedete i pošalje signal da ste siti. No, iako zvuči smiješno, najnovija studija je otkrila da brojanje zalogaja može biti efikasan način da smršate.

Općepoznato je da ljudi na dijeti vrlo često računaju koliko kalorija unesu tokom jednog dana, istraživači s Univerziteta Clemson proveli su niz studija koje su pokazale da bi brojanje zalogaja moglo biti preciznija mjera unosa hrane.

Da biste sami stvorili realan cilj kada je riječ o mršanju, počnite utvrđivanjem osnovnog broja zalogaja.

Ne mijenjajući ništa kada je riječ o vašoj trenutnoj potrošnji, pratite i zapisujte svaki zalogaj tokom svakog obroka i užine u toku jedne sedmice. Na taj način možete raditi na smanjenju broja zalogaja.

Pilot studija na Univerzitetu Brigham Young otkrila je da su učesnici nakon smanjenja broja zalogaja za 20 ili 30 posto tokom svakog obroka i užine izgubili u prosjeku pola kilograma sedmično i smanjili svoj indeks tjelesne mase.

Jedan od razloga zbog kojih brojanje zalogaja pomaže sastoji se u tome što vas čuva od bezumnog prejedanja. Također, za ovakav poduhvat potrebno je manje vremena od brojanja kalorija, što može olakšati proces mršanja.

Međutim, ne pokušavajte kompenzirati manji broj zalogaja uzimanjem većih komada hrane kada jedete, prenosi Health24.