Slatko iskušenje
57

"Bordelski desert" je slatkiš sličan tulumbi, služio se u javnim kućama u Istanbulu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
"Bordelski desert" ili halka tatlisi je jedna od omiljenih i najstarijih uličnih jela u Istanbulu. Halka tatlisi je u narodu poznat kao bordelski desert jer se služio u bordelima.

Ova slastica se danas može probati na svakom ćošku Istanbula, a za nju se kaže da pomaže u vraćanju snage nakon sati provedenih u šetnji užurbanim ulicama. Kružno tijesto koje je duboko prženo do zlatno-braon boje i natopljeno agdom dugo se povezivalo sa hrabrijom stranom grada i to je ta konotacija koja je dovela do njegovog lokalnog naziva "bordelski desert", piše BBC.

"Tulumba je zaista ista stvar kao halka tatlisi, osim što se razlikuje po svom obliku", objasnila je historičarka hrane, Nawal Nasrallah.

Ona je objasnila da su mnoga jela migrirala u Istanbul kada su osmanski sultani zapošljavali arapske kuhare da rade u njihovim elitnim kuhinjama.

Ovi deserti dijele iste osnovne sastojke i metodu, gdje se dizajniranim instrumentom sipa tijesto u vruće ulje.

"Halka tatlisi, tulumba i churros se formiraju korištenjem modernijeg pribora kao što je kuhinjska šprica ili vrećica za istiskanje tijesta kako bi se tijesto rasporedilo u ulje", rekao je Nasrallah.

"'Bordelski desert' poznato je kao 'prirodna vijagra'", rekao je turski slavni kuhar i ugostitelj Somer Sivrioğlu.

Halka tatlisi se tradicionalno prodavao u Karakoyu unutar četvrti Beyoglu na evropskoj strani Istanbula. Historijsko naselje na obali, ranije poznato kao Galata, nalazi se na sjevernom kraju Zlatnog roga - glavnog ulaza u moreuz Bosfor koji je služio kao brodski prolaz od bizantijskih vremena.

Prvobitna kolonija đenovskih trgovaca, Karakoy je postao dom raznim imigrantima od 13. stoljeća nadalje, uključujući i veliku populaciju sefardskih Jevreja, kada ih je osmanski sultan Bayazit II pozvao da se ovdje nasele nakon njihovog protjerivanja iz Španije 1492. godine.

Kao prometna luka, sve više industrijalizirani Karakoy je također postao središte za prostituciju. A 1884. godine, kada su novi propisi legalizovali prve bordele u Istanbulu, ova četvrt sa crvenim svjetlima – prvobitno namenjena stranim posetiocima – nastavila je da napreduje narednih 137 godina.

"U vrijeme kada je ovo bila stara luka, anadolski trgovci iz ruralnih područja i manjih gradova dolazili su u Karakoy poslovno i često posjećivali javne kuće", objasnila je turistički vodič Istanbula Leyla Capaci.

Danas, međutim, Karakoy izgleda sasvim drugačije. U posljednjoj deceniji skladišta su pretvorena u moderne umjetničke galerije, dok su radionice ustupile mjesto hipsterskim kafićima, berberima i buticima. Ali upravo je nedavno zatvaranje preostalih javnih kuća u ulici Zurafa najveći pokazatelj promjene – njihovo rušenje trenutno otvara prostor za umjetnički i kulturni centar kao dio projekta Beyoglu Culture Road Ministarstva kulture i turizma .

"Iako su javne kuće zatvorene, još uvijek vidite puno prodavača tulumbi koji se motaju po ovom području", rekao je Capaci.

Iako se čini da postoji nekoliko teorija o tačnom putu halka tatlisi do Istanbula, halka tatlisi, tulumba tatlisi i churros imaju zajedničko nasleđe srednjovekovne arapske kuhinje, sa najranijim poznatim zapisima o desertima te vrste koji potiču od fritula pod nazivom zalabiya mushabbak koji se pojavljuje u Kitab al-Tabikh (Knjizi jela) od Ibn Sayyara al-Warraqa.

Smatra se najsveobuhvatnijim djelom te vrste, ova Bagdadijska kuharica iz 10. stoljeća nudi rijedak uvid u kulinarsku kulturu srednjovjekovnog islama i ulogu koju je hrana igrala tokom politike njegovog "zlatnog doba", kada je Bagdad bio centar naučnog i kulturnog učenja, a vjerske i građanske vođe okupljale su se na raskošnim banketima.

"Ljudi su u srednjem vijeku slijedili načela Galenove teorije, prema kojoj su vjerovali da su slatkiši općenito afrodizijak – podižući libido zbog svojih toplih i vlažnih svojstava", rekla je.

Danas, iako se više ne prodaje u javnih kuća, halka tatlisi i dalje je omiljena ulična hrana Istanbula, koja se nalazi u kolicima prodavača, poslastičarnicama, a sada i restoranima.