Mogu biti velika obaveza
47

Želite nabaviti kućnog ljubimca? Ove smjernice će vam pomoći da izaberete idealnog

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako uskoro planirate nabaviti kućnog ljubimca, važno je da se dobro informišete prije nego što se odlučite na ovaj korak. Naime, kućni ljubimci nisu samo zabava, već i velika obaveza.
Ljudi koji prvi put postaju vlasnici kućnih ljubimaca, ponekad nisu ni svjesni da nije jednako imati mačku, psa, pticu ili ribice. No, postoje neke osnovne informacije koje će vam olakšati izbor kućnog ljubimca.

Odaberite kućnog ljubimca koji se uklapa u vaš stil života

Najvažnije je da izaberete ljubimca koji će odgovarati vašem životnom stilu. Ako niste dovoljno fizički aktivni ili nemate dovoljno slobodnog vremena, nije najbolja odluka da imate razigranog psa. Na taj način vaš ljubimac će biti nesretan, a to može dovesti i do zdravstvenih problema. Stoga, provjerite jeste li dorasli svakodnevnim obavezama posjedovanja kućnog ljubimca.

Provjerite je li vaš dom prikladan za kućnog ljubimca

Prije nego što dovedete kućnog ljubimca u svoj dom, razmislite o prostoru u kojem živite. Ako živite u malom stanu, veća pasmina poput njemačkog ovčara ili zlatnog retrivera možda vam neće odgovarati, jer im je potrebno više prostora. Manje pasmine su u tom slučaju bolji izbor.

Provjerite je li vaš dom pripremljen

Vaš dom mora imati osnovne stvari koje su potrebne ljubimcu. Stoga, napravite popis stvari, kako bi se ljubimac osjećao bolje i sigurnije prilikom dolaska. Važno je da ima posude za hranu i vodu, odgovarajuću hranu, igračke, transporter, kućicu (kavez ili akvarijum) i slično.

Nađite vremena za igru

Kako bi na početku izgradili dobar odnos s vašim ljubimcem, važno je da odmah odvojite vrijeme za igru. To također pomaže vašim ljubimcima da se ne dosađuju i ne budu frustrirani, što će kod njih uzrokovati probleme u ponašanju. Samo imajte na umu da različiti kućni ljubimci ne uživaju u istoj vrsti igre, a na vama je da saznate šta ih motiviše.

Uređivanje

Održavanje njegovanog ljubimca velik je dio odgovornog posjedovanja i pomaže mu da bude zdrav. Kada je riječ o kupanju, mačke se kupaju same, dok je pse potrebno redovno češljati i kupati. Osim toga, važno je da obratite pažnju i na čišćenje drugih dijelova tijela kao što su uši, zubi i šape.

Zakažite posjetu veterinaru

Održavanje zdravlja vašeg ljubimca ključna je odgovornost vlasnika kućnog ljubimca. Kada prvi put udomite kućnog ljubimca, trebali biste zakazati posjet svom lokalnom veterinaru kako biste bili sigurni da su zdravi i da su dobili sve odgovarajuće vakcine. Ako ne, hitno ih cijepite tokom prve godine kako bi bili zaštićeni i zdravi.