Važan susret
99

Lider Hamasa stigao u Istanbul, danas će se sastati s Erdoganom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider Hamasa Ismail Haniyeh stigao je u Istanbul gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Erdogan je sinoć potvrdio posjetu, njihov prvi direktni susret od jula 2023., ali bio je jako diskretan u pogledu cilja. Kratko je prokomentarisao da će sačuvati dnevni red za njih dvojicu.

S druge strane, Hamas je saopćio da će se razgovarati o ratu u Pojasu Gaze.

Haniyeh je doputovao u Istanbul sinoć na čelu delegacije svog pokreta. Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru 2023., službeno bio samo jednom, u januaru.

Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi.

Fidan će se ipak danas sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

Haniyeh je u posjetu Turskoj došao u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi "preispitati" svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu.

Lider Hamasa iza sebe ima vrlo težak period jer su mu u izraelskom napadu ubijena trojica sinova i troje unučadi. Nakon napada on se čuo upravo s Erdoganom koji mu je izrazio saučešće i kazao da će Izrael odgovarati pred sudom zbog zločina protiv čovječnosti.