Zahtjevna priprema
62

Arabija šnite prava su kalorijska bomba, njihovom okusu teško je odoljeti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ovaj kolač prava je kalorijska bomba i glavni je desert na mnogim slavljeničkim trpezama. Njegova priprema nije ni brza ni lagana, ali njegov okus zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Varijacije ove torte su mnogobrojne pa umjesto oraha možete stavljati lješnjake ili bademe, a uz smokve možete dodati suhe grožđice i hurme. Osim toga, možete eksperimentirati i sa čokoladom pa umjesto čokolade za kuhanje možete koristiti onu koja je vama najdraža.

Sastojci koji su vam potrebni za koru:

10 bjelanaca 10 kašika šećera 200 grama sušenih smokvi 200 gr lješnjaka (ili oraha po želji) 2 kašike brašna prašak za pecivo

Za fil će vam biti potrebno:

10 žumanaca 5 kašika šećera u prahu ( 70 gr) 300 grama čokolade za kuhanje 200 grama putera Za preliv od čokolade: 50 grama čokolade za kuhanje 3 kašike vrhnja za kuhanje

Način pripreme:

Dobro zagrijte rernu. Isjeckajte lješnjake i smokve. Ukoliko imate blender to uradite u blenderu. Potom dodajte dvije kašike brašna i prašak za pecivo. Dobro izmiješajte.

U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanaca i šećera. Dodajte smjesu od lješnjaka i smokvi i miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Koru pecite 15-ak minuta, tačnije dok ne porumeni. Kora ne treba biti prepečena. Izrežite koru na tri jednaka dijela.

U međuvremenu napravite fil. Na pari mikserom umutite žumanca i šećer. Mutite dok se smjesa ne zgusne. Mutite pet do 10 minuta. Zatim ostavite da se fil ohladi. U drugoj posudi otopite čokoladu.

Zatim umutite puter i dodajte mu kremu od žumanaca i otopljenu čokoladu. Mutite dok se smjesa ne sjedini. Krema mora biti gusta. Ukoliko nije, stavite je u frižider na pola sata kako bi se zgusnula.

Premažite kore. I ostavite u frižider pola sata. Nakon toga prelijte čokoladom.