{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Američki vojnici kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe

Klix.ba
18.8.2018. u 10:01
33
18
Američki vojnici kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe
33
Američki vojnici kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe
Foto: Pixabay
Ukoliko ste veliki ljubitelji kafe, vjerovatno mislite kako nikada nije loše vrijeme da popijete jednu šoljicu. Međutim, uslijed napornih rasporeda, američki vojnici kreirali su algoritam uz koji možete izračunati kada je pravo vrijeme za ispijanje kafe.
Naime, istraživači iz Oružanih snaga SAD-a razvili su algoritam koji daje lične preporuke za određivanje vremena konzumiranja kofeina. Tako možete piti najmanje kofeina kako biste postigli maksimalno razbuđivanje u određenim trenutcima. Američki istraživači objavili su svoju studiju u časopisu Sleep Research.

Istraživanje je navodno pomoglo brojnim ljudima da unaprijede svoj osjećaj budnosti za više od 64 posto, i to bez pretjeranog konzumiranja kofeina. U suštini, istraživanje je potvrdilo kako uz pravilno doziranje i konzumiranje kafe ljudi mogu umanjiti dnevni unos kofeina za više od 64 posto i pri tome imati osjećaj budnosti.

"Algoritam funkcionira na preciznom predviđanju kako osobe reaguju na deprivaciju sna i kako njihov organizam reaguje na kofein", pojasnio je Jaques Reifman, jedan od istraživača Vojske SAD-a.

Reifman dodaje kako je algoritam od velike pomoći ljudima koji se pripremaju za veliki ispit, sastanak, prezentaciju i slično.

Algoritam je prvobitno razvijen za vojnike, a potom je ponuđen i drugima na korištenje. Međutim, on bi tek za nekoliko dana trebao biti dostupan na stranici 2B-Alert.

Istraživači razvijaju i mobilnu aplikaciju tako da će korištenje algoritma biti mnogo lakše. Aplikacija će pored doziranja kofeina pomoći ljudima i da provjere koliko su u deprivaciji sna.

Dok algoritam ne bude dostupan, postoje i drugi načini kako da se razbudite bez konzumiranja kofeina, i to vježbanjem ili uzimanjem namirnica koje pojačavaju energiju poput badema, špinata, jaja, piletine, govedine, školjki i žitarica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: