Nekoliko pravila
5

Želite se riješiti sala oko stomaka, zaboravite alkohol i jedite više povrća

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ma koliko osoba uspjela smršati često joj ostane višak oko stomaka. Iako praktično ne možete odabrati u kojem ćete dijelu smršati kada ste na dijeti, postoje neka pravila koja biste trebali uvažavati želite li se riješiti sala oko stomaka.

Nutricionistica Maddie Kinzly dala je nekoliko savjeta kako da se riještite stomačnog sala zauvijek.

Zaboravite zapakiranu hranu

Jedite hranu koja je najbliža prirodi. Organsku hranu koja je puna zdravih vitamina, minerala i vlakana.

"Vaša porcija treba uključivati namirnice poput voća, slatkog krompira, cjelovitih žitarca, raznog povrća, orašastih plodova, sjemenki i jaja", kazala je nutricionistica Kinzly.

Ona savjetuje da ne konzumirate zapakiranu hranu koja je puna nezdravih sastojaka, aditiva i boja. Margarin je također smrtni neprijatelj vašoj dobroj liniji.

Jedite više povrća

Naučna istraživanja pokazuju kako vegetarijanci i vegani imaju nižu tjelesnu težinu od osoba koje konzumraju namirnice životinjskog porijekla. To je zbog toga što su biljne namirnice bogate vlaknima, a dokazano je da su žene koje slijede dijetu s više vlakana smanjile svoju kilažu i obim struka.

Pokušajte jesti više biljne hrane fokusirajući se na povrće i biljne proteine poput graha, orašastih plodova, sjemenki i proizvoda od soje. Zbog toga uključite povrće u svaki obrok.

Budite svjesni kalorija

Prekomjerno konzumiranje hrane može dovesti do većih masnih naslaga, uključujući i one oko trbuha. Potrebna količina kalorija koju trebate unijeti u toku dana zavisi od brojnih faktora poput spola, dobi, težine, visine i razine aktivnosti.

Kada utvrdite koliko vam je kalorija potrebno da dnevno unesete u organizam toga se i pridržavajte. Također nemojte pretjerivati sa smanjivanjem unosa kalorija i nikada nemojte unositi manje od 1.200 kalorija dnevno. Pogotovo ako radite, jer da bi vaše tijelo i mozak funkcioniasli ispravno morate unijeti dovoljnu količinu hrane.

Ženama se preporučuje dnevni unos kalorija od 1.600 do 2.400 kalorija dnevno, ali taj broj varira ovisno o vašoj dobi, visini, težini i razini aktivnosti.

Unesite dovoljno proteina

Unos proteina veoma je bitan za izgradnju mišića i osjećaju sitosti. Također, oni mogu ubrzati vaš metabolizam. Dnevno trebate unijeti oko 0,8 do 1,8 grama proteina po kilogramu vaše tjelesne tjelesne težine, ovisno o tome koliko ste aktivni. To je otprilike nekih 20 do 30 grama proteina dnevno.

Ukoliko ne jedete meso postoje mnoge biljne namirnice koje sadrže proteine poput žitarica, graha, mahunarki, orašastih plodova i povrća.

Krećite se više

Povećajte svoju fizičku aktivnost. Fizička aktivnost osim što će ubrzati vaš metabolizam, sagorjet će više kalorija i pomoći će vam da izgubite težinu. Savjetuje se da nakon svakog obroka šetate 30 minuta.

Ograničite unos šećera

Obrađeni ugljikohidrati i slatke namirnice kao što su sladoled, kolačići, muffini, krekeri, peciva i bijeli hljeb povećavaju razinu inzulina, što uzrokuje dobijanje na težini. Održavanje niske razine inzulina pomoći će vam smanjiti ukupni postotak tjelesne masti, što znači i sala oko stomaka.

Sasvim je uredu ponekad pojesti i nešto slatko, ali unos jednostavno morate smanjiti.

Još savjeta

Savjetuje se još da pokušate s privremenim postom, te da što više vježbate kako biste svoje salo pretvorili u mišićnu masu.

Preporučuje se i unos hrane bogate topivim vlaknima poput mahunarki, ječama, leće, jabuka i agruma. Morat ćete se zauvijek riješiti i alkohola, jer u samo jednoj čašici se nalazi od 80 do 150 kalorija.

I naravno povećajte unos vode.