Ključni dio treninga
7

Zagrijavanje od sedam minuta pomoći će vam da postignete rezultate i izbjegnete povrede

Klix.ba
Priprema je ključna je za efikasan trening i zaštitu od povreda koje su česte kada ne zagrijete tijelo i mišiće. Nekoliko vježbi za koje je potrebno samo sedam minuta pripremit će vas za produktivan trening, a naročito ukoliko radite na povećanja mišićne mase.

Uz pravilne vježbe prije napornog treninga ćete ubrzati otkucaje srca, zagrijati tijelo, probuditi mišiće te izbalansirati ravnotežu.

Poznati trener i stručnjak za pravilno treniranje Bobby Maximus savjetuje da uradite ovih sedam vježbi od kojih ćete svaku kontrolisano i lagano ponoviti šest puta, prema pravilnom rasporedu.

Prva vježba je klasično naizmjenično dizanje bučica za povećanje mase bicepsa. Najbolje je uzeti bučice od dva do tri kilograma te ih jednostavno dizati prema gore i spuštati, uz ruke savijene u laktovima. Zatim se savijte u koljenima, ispravite leđa te podižite bučice prema grudima, dok gurate laktove iza leđa. Kada radite ove vježbe trudite se da spuštate bučice što sporije, jer ćete tako bolje opteretiti vaše mišiće.

Treća vježba je dizanje bučica od koljena prema grudima i ramenima, uz blagi skok pri svakom ponavljanju vježbe. Četvrta vježba su čučnjevi uz dizanje bučica iznad glave. Zatim uradite šest sklekova, a bučice vam mogu poslužiti kao držač na podu.

Šesta vježba je jednostavno dizanje bučica iznad glave te spuštanje do ramena, a nakon toga ponovite sklekove uz zadržavanje i opterećenje na jednoj ruci.

Svako zagrijavanje potrebno je prilagoditi vrsti i cilju treninga koji radite. Najvažnije je da zagrijavanje usmjerite na grupu mišića koje ćete najviše koristiti u glavnoj fazi treninga. Nakon zagrijavanja i treninga, jednako je važno istezanje velikih mišićnih grupa nakon treninga.