Heineken 5K Spring Run
367

Više od 800 takmičara otvorilo sezonu trčanja u Sarajevu, prodajom kilometara donirali novac

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Heineken 0.0 5K Spring Run, kratka i društveno odgovorna trka na pet kilometara, održana je danas u centru Sarajeva, a u trci je učestvovalo 800 trkača iz BiH i regije, od čega 150 plavih trkača koji su prodajom svojih kilometara donirali novac za edukaciju djece iz autističnog spektra. Time je ujedno i otvorena ovogodišnja sezona trčanja u Sarajevu.

Posebno važan aspekt ovog projekta je i društvena odgovornost, u okviru kojeg je organizirana kampanja "Trčim za nekoga sa autizmom“.

Više od 150 trkača posvetilo je svoje učešće u trci ovoj društveno odgovornoj inicijativi te prodajom pretrčanih kilometara doniralo novac za edukaciju djece iz autističnog spektra. Podsjećamo, u 2017. i 2018. godini, u okviru iste kampanje, prikupljeno je preko 60.000 KM.

"Ponosni smo na ovako veliki odziv te činjenicu da se čak 800 trkača i trkačica odlučilo pridružiti ovom važnom i društveno odgovornom događaju. Zahvaljujući našem decenijskom radu i aktivnom angažmanu u zajednici, broj trkača u Sarajevu ali i širom BiH je znatno porastao i sretni smo jer uvodimo pozitivne promjene u našem društvu. Posebna nam je čast što sarađujemo sa entuzijastičnim brendom kao što je Heineken, čiji su uposlenici također aktivno učestovali u današnjoj trci, rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Start trke bio je ispred BBI centra,a zatim je trka išla ulicom Maršala Tita, Marijin Dvor, Obala Kulina bana, Vijećnica, Sebilj, Vječna vatra i cilj ponovo ispred BBI-a.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Selma Zrnić, drugo Alma Hrnjić, a treće Amela Trozić.

U muškoj kategoriji, pobjedu je odnio Belmin Mrkanović, dok je drugi bio Uroš Gutić s vremenom 14:38, a treći Rijad Musić.