Budite oprezni
17

Usporite na vrijeme: Ovo su tri znaka da previše vježbate

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vježbanje je važno za zdrav život, no tanka je linija između vježbanja koje je dobro za nas i pretjeranog vježbanja koje našem organizmu može naštetiti. Zbog toga je veoma važno pronaći balans, kažu stručnjaci.

Ukoliko se poslije treninga ocjećate iscrpljeno i nemate energije vrijeme je da promijenite intenzitet i rutinu vježbanja.

"Jedan od prvih znakova da previše vježbate je adrenalni umor zbog čega ćete osjećati opterećenje tokom cijelog dana. Ako su vaše nadbubrežne žlijezde iscrpljene, ne postoji količina kafe koja će vas pokrenuti", kaže Nora Tobin, trenerica i stručnjakinja za ishranu.

Neobjašnjivo povećanje tjelesne težine također je znak da previše vježbate.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Ukoliko je kortizol, hormon stresa, previsok sagorijevanje kalorija je onemogućeno. Čak i ako se pravilno hranite, hormonalna neravnoteža uzrokovana prekomjernim vježbanjem uzrokovat će povećanje tjelesne težine i manjak energije", kaže Tobin.

Podsjeća da su umor, manjak energije i povećanje tjelesne težine ozbiljni simptomi koji mijenjaju kvalitet vašeg života, nio moguće je izbjeći ih ako napravite određene promjene.

"Kako biste brzo i efikasno riješili ovaj problem, intenzivne fizičke vježbe radite najviše 40 minuta dnevno ili svaki drugi dan. Umjesto toga radite i jogu, pilates, umjereni aerobik ili jednostavno hodajte. Oporavit ćete se brzo, smanjiti upalu i vidjeti daleko veće rezultate", poručuje Tobin.