Dugoročan uspjeh
3

Upotreba složenih ugljikohidrata je formula za održavanje tjelesne težine

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Većina ljudi u potpunosti izbjegava unos ugljikohidrata kada želi izgubiti tjelesnu težinu, ali stručnjaci tvrde da je to pogrešan pristup. Pošto su ugljikohidrati makronutrijent neophodan za energiju, nauka ukazuje na to da su oni ključ za postizanje zdravog tijela. U nastavku donosimo savjete kako koristiti ugljikohidrate ako želite izgubiti težinu.

Istraživanja sve više naglašavaju značaj uviđanja razlike između prostih i složenih ugljikohidrata.

Kao što im samo ime govori, prosti ugljikohidrati se raspadaju u jednom koraku. Kada jedete čokoladicu, jednostavne molekule saharoze idu direktno u tanko crijevo, gdje se brzo pretvaraju u glukozu i apsorbiraju se u krvotok, uzrokujući da nivo inzulina brzo raste.

S druge strane, molekule složenih ugljikohidrata zahtijevaju više posla za pretvaranje u glukozu. Kada jedete parče crnog hljeba ili integralne žitarice, pljuvačka okružuje molekule složenih ugljikohidrata i počinje ih razgrađivati u maltozu. Zatim enzim u vašem crijevu koji se zove amilaza mora da ga podijeli dalje u manje molekule glukoze kako bi one mogle dospjeti u krvotok.

Ovaj duži proces uzrokuje sporije povećanje nivoa inzulina. Ukratko, zamijenite jednostavne ugljikohidrate za njihove složene rođake i duže ćete se osjećati sitim, što znači da nećete imati potrebu da pojedete nešto slatko za nekoliko sati.

Ovo je važno zato što se sve više istraživanja fokusira na fenomen sitosti, a ne na deprivaciju, za što naučnici tvrde da je ključ dugoročnog održavanja težine. I dok bi izbjegavanje unosa ugljikohidrata moglo kratkoročno pomoći da izgubite težinu, konzumiranje složenih ugljikohidrata moglo bi biti ključ za dugoročno održavanje optimalne težine.

U studijama koje su se tokom 12 mjeseci bavile dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata u odnosu na dijete s niskim udjelom masti, čini se da nakon šest mjeseci ponašanje ljudi teži konvergiranju, što znači da ljudi počinju jesti više sličnih količina ugljikohidrata bez obzira na to na kojoj su dijeti.

Neki ljudi uspijevaju održavati dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ali drugi ne. Konzumiranjem raznovrsne hrane, uključujući i složene ugljikohidrate, možete izbjeći rizik od deprivacije i pomoći sebi u održavanju osjećaja punoće i sitosti nakon obroka, piše Woman's Health.