Trening za lijene osobe
13

Stručnjaci otkrili koliko minimalno morate vježbati da biste postigli rezultate

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Znamo da je biti u formi jedan veliki izazov. Uz sve druge pritiske modernog života, mnogi od nas teško pronalaze vrijeme za vježbanje.

Srećom, naučnici su otkrili da i oni koji nemaju vremena ili jednostavno ne vole vježbati mogu postići dobre rezultate uz malo napora.

Napravite 20 skokova

Izvođenje samo deset ili 20 skokova dnevno može povećati koštanu masu i snagu, prema nedavnoj studiji sa Univerziteta Chukyo u Japanu, budući da učinak stimulira rast kostiju. Slično ugodni rezultati pronađeni su u jednoj ranijoj američkoj studiji, u kojoj je 60 žena u dobi od 25 do 50 godina provodilo dnevni program skakanja.

Svi su vidjeli dobitak u mineralnoj gustoći kostiju kuka, ali poboljšanja grupe s 20 skokova bila su značajna za pola postotka što se čini malim dok ne pročitate da je kontrolna skupina izgubila 1,3 posto gustoće kostiju tokom tog vremena.

Napravite flamingo pozu

Liječnica Lucy Pollock svako jutro održava ravnotežu na svakoj nozi jednu minutu, a naučnici su otkrili da je sposobnost stajanja na jednoj nozi deset sekundi povezana s preživljavanjem sredovječnih i starijih osoba.

Nakon što se uzmu u obzir dob, spol i pozadinska stanja, nemogućnost stajanja bez oslonca na jednoj nozi deset sekundi povezana je s 84 posto povećanim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga u narednom desetljeću.

Takozvana flamingo poza © Shutterstock
Takozvana flamingo poza © Shutterstock

Čučnjevi

Čučnjevi čuvaju mišićnu masu i snagu u tetivama koljena, ali važno je imati ispravan oblik za maksimalnu korist. Pollock kaže da kada dobro radite čučnjeve, poboljšavate snagu jezgre održavajući dobro držanje i držeći leđa ravnima. Vrlo su dobra vježba za cijelo tijelo.

Jedna minuta dovoljna je da napravite razliku jer je to moćna vježba. Povećava broj otkucaja srca i stimulira proizvodnju ljudskog hormona rasta, koji pomaže povrat proteina u naše nemasno tkivo. Potiče i ubrzanje metabolizma koje se nastavlja dugo nakon vježbanja.

Usisavanje

Istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Sydneyu otkrili su da samo tri ili četiri minute brzih aktivnosti tokom dana kao što su igranje s djecom i kućnim ljubimcima, brzo penjanje stepenicama i hodanje uzbrdo bili su povezani sa znatno nižim rizikom od prerane smrti iz svih uzroka.

Kako ističu istraživači, njihovi su nalazi u skladu s prethodnim studijama koje pokazuju da vrlo male doze snažne povremene aktivnosti mogu poboljšati kardio-respiratornu kondiciju, što je vitalni pokazatelj dugovječnosti.