Šta trebate piti tokom vježbanja kako biste ostali hidratizirani

Šta trebate piti tokom vježbanja kako biste ostali hidratizirani
11
M. N.
30.6.2019. u 07:25
13
komentara
11

dijeljenja
Šta trebate piti tokom vježbanja kako biste ostali hidratizirani Ilustracija: Shutterstock
Ostati hidriran je ključno za svakog čovjeka, ali atlete moraju unijeti i veće količine vode kako bi nadomjestili gubitak tečnosti tokom vježbe.
Voda je najvažniji sastojak za život i bitna je za mnoge funkcije u organizmu. Bitno je da tekućinu unosite i tokom vježbanja jer je to ključno za vaš performans i sigurnost. Što duže i intenzivnije vježbate važnije da unosite pravu vrstu tekućine.

Studije su pokazale da atlete koje izgube dva posto svoje tjelesne težine putem znojenja imaju pad količine krvi što uzrokuje otežan rad srca. To može dovesti i do grčenja mišića, vrtoglavice i srčanih problema poput udara ili zastoja.

Atlete trebaju pratiti količinu urina koji ispuste i boju. Veće količine urina svijetle boje pokazatelj su da je vaše tijelo dovoljno hidrirano. S druge strane, manje količine tamnije bolje znači da vašem tijelu nedostaje tečnosti.

Vagajte se prije i poslije vježbanja. Pokušajte popiti dovoljno vode kako biste nadomjestili taj gubitak.

Atlete gube više tekućine kada vježbaju na visinama, u toplim uvjetima, znojenjem i tokom dužeg vježbanja. Stručnjaci savjetuju da konzumirate tekućine koje imaju elektrolite i ugljikohidrate.

Natrij i kalij pomažu u zamjeni gubitaka elektrolita u znoju, a natrij također pomaže u stimuliranju žeđi. Ugljikohidrati daju energiju za vježbanje koje traje od 60 do 90 minuta. To možete nadomjestiti kroz energetske gelove i čokoladice te drugu hranu.

Sportska pića pomažu kada vježbate jakim intenzitetom 60 i više minuta. Ukoliko trčite maraton, ultramaraton ili učestvujete u Ironmanu, svakako ih konzumirajte i dodajte elektrolite.

Popijte između 350 i 400 ml tekućine 2-3 sata prije vježbanja i oko 300 ml 10-15 minuta prije vježbanja. Tokom vježbanja popijete oko 300 ml svakih 10-15 minuta. Ako vježbanje traje duže od 90 minuta popijte 300 ml sportskog pića svakih 15-30 minuta.

Nakon vježbe se izvagajte i za svakih 450 grama popijte između 400 i 500 ml vode. Konzumirajte 4:1 omjer ugljikohidrata i proteina unutar dva sata nakon vježbanja kako biste nadomjestili glikogen.

Bitno je i da ne pijete ni previše vode jer to može dovesti do smanjenja koncentracije natrija u krvi što može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...