|

Šta tačno znači kada vam fitness instruktori kažu da slušate svoje tijelo

Šta tačno znači kada vam fitness instruktori kažu da slušate svoje tijelo
4
D
DP
20.3.2020. u 12:21
2
komentara
4

dijeljenja
Šta tačno znači kada vam fitness instruktori kažu da slušate svoje tijelo Ilustracija/Shutterstock
"Slušajte svoje tijelo" ne mora uvijek biti prežvakana fraza koju izgovaraju fitness instruktori u teretanama. Ali u najboljem slučaju, to nije fraza.
Kako bi "dešifrirao" ovu rečenicu koja će biti aktualna i za 10 godina, Greatist se obratio fitness profesionalcima. U nastavku teksta pročitajte kako možemo slušati svoje tijelo i šta se događa ako to ne učinimo.

1. Naučite razliku između upale i povrede

Čak i boli se mogu razlikovati. Neke boli su poželjne i odnose se na (blaže) upale u mišićima, a nešto sasvim drugo je bol uslijed povreda.

Upale obično zahvaćaju veću površinu, traju tri do četiri dana i posebno nas muče dok smo u pokretu. Dok smo mirni, gotovo da i ne postoje. S druge strane, bol koja se javlja uslijed povrede je određenija - moguće je pronaći tačan izvor boli, traje duže od sedam dana, javlja se i kada smo mirni, a posebno kada se krećemo.

Prva vrsta boli je indikator rasta mišića, odnosno mišićnih vlakana koja pokušavaju postati veća.

"Prilikom vježbanja oštećujete mišićna vlakna, a vaše tijelo ih potom popravlja i čini jačima nego što su bili", objašnjava fizikalni terapeut Grayson Wickham, osnivač digitalne platforme Movement Vault koja uči ljude kako poboljšati fleksibilnost i pokretljivost.

Poznata je i pod imenom mišićna bol s odgođenim djelovanjem (DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness), a mišići se mogu osjećati zategnutim, ukočenim i teškim, ali i osjetljivim na dodir. Ova bol može biti pomalo neugodna, ali ne bi trebala trajati duže od dva do četiri dana.

S druge strane, bol koja vas tjera da ispuštate bolne zvukove ili raditi grimase i koja je usmjerena na zglob, kost ili tetivu – znak je da trebate mirovati. Ovakva bol je oštra, peče, i može potrajati i više od nekoliko dana.

Ako se prisjetite zadnjeg treninga i detektirate potencijalnu situaciju koja je mogla uzrokovati povredu, budite uvjereni da to nije samo upala.

"Ako povredu ne tretirate kako treba, riskirate da je pogoršate", kaže dr. Alex Tauberg, vlasnik kompanije The Pittsburg Chiropractic iz Pennsylvanije.

2. Slušajte svoje tijelo znači – slušajte svoj um

"Kada trenirate, misli vam moraju biti fokusirane na trening, u suprotnom riskirate povredu", kaže Arielle Thomas Newman, osnivačica i direktorica kompanije Yoga by the Sea. I ovo ima smisla, posebno kada su u pitanju naporni treninzi poput intenzivne joge ili treninga snage u kojima je forma izvođenja vježbi izuzetno važna.

Ako ste u teretani i shvatite da ste mislima odlutali ko zna gdje, napravite dvominutnu pauzu i pokušajte se fokusirati na disanje. To će vam pomoći da smirite centralni nervni sistem i dovedete misli u stanje da postanu svjesne vašeg tijela. Ako baš imate problema s fokusom, ali vjerujete da će vam vježbanje pomoći – nastavite, ali održavajte intenzitet vježbi na 75 posto ili 80 posto.

Pravilno osluškivanje vlastitog tijela garantuje dugoročnu kondiciju i zdravlje. Slušanje tijela se u osnovi svodi na to da ste svjesni koliko su vaše tijelo i um spremni za vježbanje. Te informacije bi vas trebale obavještavati trebate li trenirati intenzitetom koji ste zacrtali ili je bolje malo usporiti ili čak preskočiti trening.

3. Prepoznajte kada smijete ići u "pain cave", a kada odustati

Velika istina glasi: većina vježbača nikada neće dovoljno isforsirati svoje tijelo da bi dostigla razinu koja se kolokvijalno naziva "pain cave". Razlog je taj što je prethodno potrebno imati jako visoku razinu kondicije da biste stigli do te faze. Ova "pećina" je zapravo psihološki, emotivni mračni prostor u umu, u koji sportisti ulaze tokom utrke, nekog takmičenja ili super napornog vježbanja. Kada uđu u ovo stanje, sportisti blokiraju okruženje, navijače. Izgube svoja osjetila, kao i pojam o vremenu. To je fitness verzija pomračenja uma.

Spremnost sportista da uđe u "pain cave" može biti razlika između pobjednika i gubitnika. Sve dok je tijelo sportista ili vježbača pripremljeno za ovo, odlazak u ovo stanje nije nezdrav.

Međutim, ako ste se tek vratili treniranju ili imate laganije treninge, to nije mjesto u koje biste trebali ići. Ako niste profesionalac, a riskirate se prečesto gurati u to stanje, možete postati pretrenirani jer gurate svoje tijelo iznad njegovih mogućnosti.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...