Otkrilo novo istraživanje
17

Savjet "jedite manje, krećite se više" zapravo ne djeluje na gubitak težine

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Za milione ljudi, uključujući većinu od 42 posto odraslih koji potpadaju pod okrilje "gojaznosti" zbog potencijalno netačnih standarda indeksa tjelesne mase (BMI), posjeta liječniku može biti prepuna neugodnih trenutaka.

Mnogi tretiraju pacijente sa saosjećanjem, ciljanim savjetima i na tjelesno neutralan način. Prema studiji objavljenoj 13. decembra 2022. u časopisu Family Practice istraživači kažu da u većini slučajeva doktori pacijentima daju savjete za mršavljenje koji su više apstraktni nego djelotvorni, previše neodređeni da bi bili korisni i koji nisu uvijek podržani naukom, piše EatingWell.

Tim stručnjaka na Univerzitetu Oxford u Engleskoj istražio je 159 audiosnimaka konsultacija između liječnika opće prakse i njihovih pacijenata koji su imali BMI unutar raspona koji se smatraju "gojaznim". Površni savjeti su bili uobičajeni, uključujući smjernice da jedna osoba treba "malo promijeniti svoj način života". Samo 20 posto pregleda uključivalo je doktore koji su davali savjete o tome kako zapravo postići gubitak težine koji su preporučili.

Uobičajeni prijedlozi uključivali su sljedeće apstraktne savjete, koji zapravo nisu potkrijepljeni trenutnom naukom:

  • Jedite manje, krećite se više

  • Samo idi stepenicama

  • Pazite šta jedete

  • Smanjite unos ugljikohidrata

  • Koristite aplikaciju za praćenje kalorija kako biste mogli pratiti unos i izlaz kalorija

  • Vježbajte onoliko koliko vam zglobovi dozvoljavaju

  • Jedite bezglutenski hljeb

"Naša analiza pokazuje da kliničari uglavnom ne daju efikasne savjete, pa čak i kada bi pacijenti slijedili savjete, malo je vjerovatno da će smršaviti", pišu istraživači u časopisu, napominjući da fraza "jedi manje, kreći se više" nije ispravna.

Budući da je naš trenutni medicinski sistem usmjeren na liječenje i bolesti, a ne na prevenciju, vrlo malo vremena tokom nastavnog plana i programa medicinske škole se troši na ishranu i fizičku aktivnost.

Ovo je još jedan sjajan razlog zašto je važno konsultovati stručnjake specijalizovane za ove oblasti, poput registrovanih dijetetičara i fizioterapeuta. Osim toga, doktori često nemaju dovoljno vremena da stvarno upoznaju navike svojih pacijenata i druge vanjske faktore koji mogu utjecati na opću dobrobit.

"Ljekari trebaju jasne smjernice o tome kako oportunistički razgovarati s pacijentima koji žive s gojaznošću o gubitku težine" , dr. sc. Madeleine Tremblett, vodeći autor studije i kvalitativni istraživač na Nuffield odjelu za primarnu zdravstvenu zaštitu na Univerzitetu u Oxfordu.

Ovo im može pomoći da izbjegnu pojačavanje stigmatizirajućih stereotipa i daju učinkovitu pomoć pacijentima koji žele smršaviti.