|

Redovno vježbate, a rezultati izostaju: Tjelovježba može uzrokovati debljanje

Redovno vježbate, a rezultati izostaju: Tjelovježba može uzrokovati debljanje
0
Klix.ba
25.4.2019. u 13:52
20
komentara
0

dijeljenja
Redovno vježbate, a rezultati izostaju: Tjelovježba može uzrokovati debljanje Ilustracija: Shutterstock
Rezultati novog istraživanja koje su proveli naučnici s Univerziteta Loughborough pokazuju da tjelovježba može uzrokovati debljanje.
Mnogi ljudi redovno vježbaju u teretani, a rezultati izostaju. Razlog je, pokazalo je istraživanje naučnika s Univerziteta Loughborough, to što se nakon treninga nagrade obrokom jer vjeruju da su to "zaslužili".

Daily Mail piše da je grupa ispitanika koja je učestvovala u istraživanju nakon znojnog treninga povećala količinu svojih obroka za gotovo četvrtinu.

"Kada je riječ o gubitku težine, osim onoga što jedemo ključno je koliko jedemo. Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da automatski povećavamo planirani unos kalorija u obroke nakon vježbanja ako znamo da ćemo vježbati u budućnosti", rekao je Lewis James, jedan od autora istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 40 osoba koje su bar tri puta sedmično imale časove aerobika. Mjerena im je težina i morali su odgovarati na pitanja koliko jedu nakon tjelovježbe, a koliko u ostatku dana. Prema rezultatima, učesnici istraživanja su nakon treninga birali 24 posto veće porcije od uobičajenih. Oni koji su vježbali prije ručka su glavni obrok u danu povećali za 150 kalorija, a istraživači tvrde da tjelovježba neće imati nikakav efekt na tjelesnu težinu ako to budu radili i tokom večere.

Naglasili su da je učinkovit način za gubitak kilograma kombinacija zdrave ishrane i tjelovježbe.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...