Za zdraviji mozak
0

Redovno vježbanje može pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najnovija studija je pokazala da održiva aerobna aktivnost može podstaći rast novih moždanih ćelija, pa čak i kasnije u životu, što će u velikoj mjeri doprinijeti kvaliteti vašeg mentalnog stanja.

Istraživači s Univerziteta Columbia i Univerziteta u Miamiju upoređivali su rezultate dva seta skeniranja mozga i testiranje vještina pamćenja i razmišljanja kod 876 ispitanika. Testovi su obavljeni u razmaku od pet godina.

Zanimljivo je da su istraživači pronašli veći mentalni pad kod onih ispitanika koji su prijavili da su radili vježbe s niskim intenzitetom, kao što su lagano hodanje i joga, u poređenju s onima s visokim nivoom aktivnosti i vježbama kao što su trčanje i kardio trening.

Kod onih učesnika u studiji koji su radili vježbe slabijim intenzitetom također je uočeno da je njihov mozak stario čak deset puta brže od onih koji su radili jačim intenzitetom, a ovo je zaključeno nakon uzimanja u obzir drugih faktora koji mogu utjecati na zdravlje mozga, kao što su prekomjerna težina, visok krvni pritisak, pušenje i konzumiranje alkohola itd.

Istraživači su također pristupili proučavanju benefita kardio vježbi na mozak i to iz laboratorijskih studija, onih koje su provedene na životinjama. Jedna studija je pokazala da neprekidna aerobna aktivnost, kao što je dnevno trčanje nekoliko kilometara umjerenim tempom, može podstaći rast novih moždanih ćelija, čak i kasnije u životu, prema nalazima objavljenim u časopisu Neurology.

Međutim, naučnici sugeriraju da ovo ne znači da lagano vježbanje nije važan dio cjelokupnog režima fitnessa. Trening snage vam pomaže da ostanete u formi, dok joga, druge vježbe fleksibilnosti i ravnoteže pomažu u sprečavanju fraktura uzrokovanih opasnim padovima i drže vas zagrijanim.

Iako može biti teško započeti program vježbanja ako nikada niste bili aktivni, ali nemojte misliti na vježbu kao na nužno zlo, nego na nešto pozitivno što činite za sebe zbog svih stvari koje vam ono daje zauzvrat.