Istraživanje
16

Redovno vježbanje "izoštrava" um osoba starijih od 50 godina

Klix.ba
Umjereno vježbanje nekoliko puta sedmično najbolji je način da izoštrite um ukoliko imate više od 50 godina, pokazalo je novo istraživanje. Australski istraživači ističu da je vježbanje u bilo kojoj starosnoj dobi važno za um i tijelo.

Osobama starijim od 50 godina koje nisu sposobne za zahtjevne vježbe preporučuju se one kao što je T'ai Chi.

Poznato je da tjelesna aktivnost smanjuje rizik od brojnih bolesti, uključujući i dijabetes 2 i neke vrste raka, a vjeruje se i da igra važnu ulogu u sprječavanju prirodnog usporavanja mozga prilikom starenja.

Naučnici ističu da mozak prilikom vježbanja prima veću količinu krvi, kisika i hranjivih materija što znatno utječe na njegovo zdravlje, kao i na hormon rasta koji pomaže u stvaranju novih neurona. U analizi ranijih studija koja je obavljena u časopisu British Journal of Sports Medicine, istraživali s Univerziteta Canberra pratili su učinke vježbi koje su trajale najmanje četiri sedmice.

U razni testovima koji su vršeni na mozgu pronašli su dokaze da aerobik poboljšava kognitivne sposobnosti poput razmišljanja, čitanja, učenja i razmišljanja, dok vježbanje pomoću utega ima značajan utjecaj na pamćenje i sposobnost planiranja i organizovanja.

Autor i istraživač Joe Northey kaže da su rezultati dovoljno uvjerljivi da se može zaključiti da vježbe pozitivno utječu na zdravlje mozga kod osoba starijih od 50 godina.

"Čak i ako samo umjereno vježbate jednom ili dva puta sedmično vidljivo je poboljšanje u kognitivnoj funkciji, ali poboljšanje je veće što su vježbe češće", kazao je Northey.

Preporučuje se da odrasli sedmično imaju najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti, te da glavne mišiće vježbaju dva ili više puta sedmično.

"Svakih 10 minuta vježbanja pruža određenu koristi, a 150 minuta sedmično smanjuje rizik od demencije i depresije", kazao je doktor Justin Varney.