Obratite pažnju
18

Pomoću ove prehrambene navike ćete zadržati vitku figuru nakon što navršite 50 godina

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Održavanje vitke figure postaje sve teže kako starimo, a naročito nakon što navršimo 50 godina. Ipak, postoji prehrambena navika koja nam može olakšati ovaj proces.

Američka Agencija za zdravstvena istraživanja je 2013. godine objavila da se ljudi svake godine u prosjeku udebljaju pola kilograma ili kilogram. Iako se ovo povećanje kilaže isprva ne čini problematičnim, vremenom ovo može postati ozbiljna preprekra.

Ukoliko želite izgledati vitko i kada uđete u zreliju životnu dob, obavezno vodite računa o tome da u konzumiranje svakog obroka uključite i proteine.

"Najbolja prehrambena navika nakon 50. godine je jedenje proteina uz svaki obrok i užinu. Pileća prsa, riblji file, kuhano jaje i slično ubrzavaju metabolizam jer su bogati proteinima. Isto tako, uspjet ćete zadržati mišićnu masu", kazala je nutricionistkinja Roxana Ehsani za magazin Eat This, Not That.

"Kako starimo, naša mišićna masa se polako gubi, a kosti postaju krhke. Konzumiranje proteina je od ključne važnosti kako biste zadržali masu i poboljšali zdravlje kostiju", dodala je.

Kako biste bili sigurno da jedete dovoljno proteina, najbolje bi bilo da preuzmete neku od mnogobrojnih aplikacija koje služe za brojanje kalorija. Neke od njih su: Mealime, Yummly, Foodprint itd.