Učvrstite muskulaturu
4

Pet veoma korisnih preporuka ukoliko radite vježbe za prsa

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vježbe za prsa najčešće praktikuju muškarci kako bi učvrstili gornju muskulaturu tijela, mada su vježbe za taj dio tijela popularne i među uvježbanim ženama.

U vježbama za prsa je potrebno pogoditi što veći broj mišićnih vlakana. Prilikom izvođenja vježbi obavezno je praviti pauze od minutu i to nakon svake serije te umjereno konzumirati vodu kako ne bi došlo do dehidracije.

Sve što je neophodno je slobodno vrijeme, volja, prostor i tegovi. Iako se dobri treninzi za prsa mogu raditi kod kuće, odlazak u teretanu može dati bolje rezultate. Najbitnije je da sami odredite svoj tempo vježbanja.

Sklekovi

Sklekovi su jedna od najpopularnijih vježbi za prsa, a sa njima možete graditi snažan gornji dio tijela, ali i trbušni zid, ramena, leđa, tricepse i noge. Iako se radi o poprilično jednostavnoj vježbi mnogi ljudi prave greške pri njihovom izvođenju pa uočavaju slabe rezultate.

Prilikom izvođenja sklekova potrebno je čvrsto stegnuti svoj trbušni zid, što više se približite podu kako bi se bolje pogodila gornja leđa, te pravilno držati tijelo i stegnuti mišiće zadnjice. Budući da ne zahtjeva nikakvu dodatnu opremu, osim vlastite težine, praktični su za izvođenje bilo kad i bilo gdje.

Propadanje

Propadanje se radi držeći se rukama za paralelne šipke, a pritom je potrebno biti naget prema naprijed, saviti koljena i prekrižiti noge. Spuštanja se radi dok vam podlaktice ne budu paralelne sa šipkom. Nakon toga slijedi dizanje tijela, iz vodoravnog položaja podlaktice do potpuno ispružene ruke.

Prilikom izvođenja vježbe potrebno je voditi računa da glava bude nageta prema naprijed jer će u suprotnom većina opterećenja preći na tricepse.

Benč

Ravni benč služi za jačanje svih prsnih mišića, za razliku od kosog gdje rade samo godnji dijelovi. Ova vježba vrlo je laka za izvođenje kada se radi sa manjom kilažom i veći broj ponavljanja. Budući da u ovoj vježbi postoji mogućnost povrede, preporučeno je odraditi barem početne dvije serije s manjom kilažom, kako bi se se zagrijali mišići prsa, ruku te zglobovi i tetive.

Potisak bučicama

Za ovu vježbu potreban je par bučica i čvrsta klupa. Lezite na klupu tako da su vam glava, leđa i stražnjica na kosini, a stopala postavite malo šire od ramena. Vježba se izvodi tako da u ovom položaju izdahnete i gurnete bučice prema gore. Ova vježba za grudi će biti najviše učinkovita ako sporije spuštate bučice nego što ih podižete.

Leptir

Leptir je sprava za razvlačenje i jačanje prsnih mšića, a vježba služi za definiciju. Kod ove vježbe bitno je podesiti spravu, tj. da je klupa bude podignuta kako, ukoliko budete prenisko sjedili, ne biste opteretili ramena.