{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet odličnih vježbi koje se preporučuju trudnicama

26.9.2018. u 12:46
8
7
Pet odličnih vježbi koje se preporučuju trudnicama
8
Pet odličnih vježbi koje se preporučuju trudnicama
Tjelovježba u bilo kojem trenutku može poboljšati zdravlje srca i izdržljivost, smanjiti zamor, podići nivo raspoloženja i energije, poboljšati kvalitet sna i pospješiti snagu mišića. Isto tako, odabrani program vježbi može imati iste koristi i tokom trudnoće.
Redovna vježba tokom trudnoće može poboljšati opće zdravlje, smanjiti rizik od viška tjelesne težine i bol u leđima. Također, umjereno vježbanje tokom trudnoće novorođenčetu može dati zdraviji početak, piše Medical News Today.

Važno je razmotriti bilo kakve promjene u navikama vezanim za vježbu kod svog ginekologa ili ljekara opće prakse kako biste bili sigurni da ste u pravoj fazi trudnoće obavili pravu vrstu vježbe.

Odgovarajuće aktivnosti kao što su brzo hodanje, plivanje, vožnja sobnog bicikla, prenatalna joga i blagi aerobik mogu znatno olakšati trudnoću.

Neke posebne vježbe mogu pomoći trudnici kako bi se pripremila i za period nakon poroda. One nose mali rizik od povreda, imaju koristi za cijelo tijelo i mnoge druge prednosti.

Brzo hodanje

Ako je učestalost vježbanja prije trudnoće bila manja, brza šetnja je dobar način da počnete vježbati. Ovo će osigurati kardiovaskularni tretman za tijelo bez prevelikog napora za koljena i gležnjeve.

Kako trudnoća napreduje, vaš centar gravitacije se mijenja i možete izgubiti osjećaj ravnoteže i koordinacije. Odaberite ravne površine za hodanje, izbjegavajte rupe, kamenje i druge prepreke i nosite udobnu obuću.

Plivanje

Plivanje i vježbanje u vodi daju više opcija za pokrete bez prevelikog pritiska na zglobove. Također, voda vam može pružiti privremeno olakšanje od viška tjelesne težine. Kupanje, hodanje u vodi i vodeni aerobik nude zdravstvene prednosti tokom trudnoće.

Vožnja sobnog bicikla

Vožnja sobnog bicikla je također sigurna i efikasna vježba za trudnice. Pomaže u podizanju srčanog ritma, što je djelotvorno za tjelesnu formu bez prevelikog pritiska na zglobove.

Prenatalna joga

Prenatalna joga pomaže u održavanju fleksibilnosti. Joga jača mišiće, stimulira cirkulaciju krvi i pogoduje opuštanju. To može doprinijeti izbalansiranom krvnom pritisku tokom trudnoće. Tehnike joge također mogu pomoći da trudnica ostane mirna i duševno stabilna tokom dana.

Blagi aerobik

Aerobne vježbe jačaju srce i pluća, a pomažu i u održavanju mišićnog tonusa. Blagi aerobik isključuje skakanje, velike udarce, skokove i brzo trčanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: