Ubrzajte proces
4

Pet navika za smanjenje struka za 30 dana

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Želja za tanjim strukom ponekad izgleda kao lutanje kroz labirint bez mape, a sa svim oprečnim informacijama na mreži, navigacija na vašem putu do zategnutog središnjeg dijela tijela može biti potpuno zbunjujuća.

Međutim, nemojte se obeshrabriti. Imamo odlične vijesti: ne morate ići na keto, paleo, veganske, vegetarijanske ili bilo koju najnoviju dijetu da biste smršavili. Umjesto toga, možete izgraditi zdrave životne navike koje doprinose dugoročnom gubitku težine. A najbolji dio? Ove navike će vas dobro postaviti na putu ka postizanju vaših ciljeva mršavljenja u roku od 30 dana.

Kako biste saznali koje su najbolje navike da smanjite struk za 30 dana, poslušajte savjete Gianne Masi, certificirane lične trenerice i registrirane dijetetičarke kod Barbenda.

Unosite dovoljno proteina

Proteini se često promiču zbog prednosti mršavljenja i to s dobrim razlogom. Ne samo da vam ovaj makronutrijent pomaže da ostanete siti, već je i ključan za popravku i rast mišića – posebno ako uključujete trening snage. Istraživanja pokazuju da unos više proteina pomaže u smanjenju tjelesne težine uz očuvanje čiste tjelesne mase. Birajte nemasne izvore proteina kao što su piletina, riba i biljni proteini.

"Preporučeni raspon se može povećati ili smanjiti ovisno o vašim ciljevima i količini proteina koju već jedete. Dobra polazna tačka za zdravu odraslu osobu je 0,7 do 1 gram puta njihove tjelesne težine kako bi dobili dnevni ukupni iznos", kaže Masi.

Radite trening snage

Ne, dizanje tegova vas neće učiniti glomaznim; to će vas učiniti toniranim i podrezati. Povećanje zaliha mišićne mase ključni je dio mršavljenja, jer mišići zapaljuju veću količinu kalorija od masti, čak i kada se vaše tijelo odmara. Osim toga, vježbe snage usmjerene na jezgro mogu pomoći u oblikovanju tog područja struka.

"Mišićna masa vam omogućava da jedete više hrane, bolje regulišete šećer u krvi i osjećate se snažnije. Pokušajte da imate najmanje dva do tri dana treninga otpora sedmično", dodaje.

Jedite povrće

Povrće je obavezno ako želite tanji struk. Prepuni vlakana, pomažu vam da se osjećate siti, regulišu šećer u krvi i drže na oprezu te dosadne želje za šećerom. A sa tako malo kalorija, možete ih jesti u izobilju.

"Povrće pruža zdrave mikronutrijente i visokovrijedna vlakna koja vas održavaju sitima i redovnim", navodi Masi.

Uvrstite voće u svoju ishranu

Slatko, sočno i ukusno, voće je desert prirode. Nude slatkoću za kojom biste mogli poželjeti uz dodatne prednosti vlakana, vitamina i antioksidansa. Osim toga, voće može obuzdati žudnju dok vam pomaže da ostanete na pravom putu prema svojim ciljevima gubitka težine. Istraživanje objavljeno u Nutrients pokazalo je da je konzumacija voća povezana sa 12 posto manjim rizikom od abdominalne gojaznosti.

Ograničite alkohol

Svi uživamo u povremenom ispijanju vina, ali alkohol može biti podmukao sa svojim sadržajem kalorija. Također, može povećati apetit i smanjiti inhibicije, zbog čega je veća vjerovatnoća da ćete birati nezdravu hranu. Uživajte u alkoholu u umjerenim količinama kako biste držali svoj struk pod kontrolom.

"Alkohol ne samo da direktno utiče na vaš struk praznim kalorijama, već i ometa san i oporavak. Probajte lakšu verziju, koja smanjuje potrošnju, ili mocktail, koji postaje sve popularniji i popularniji", navodi.

Vezani članci