Izuzetno važni
20

Ovo su suplementi koji su neophodni vašem organizmu, a pomoći će i pri gubitku kilograma

L. R.
Određeni suplementi mogu pomoći u gubitku kilograma © Shutterstock
Određeni suplementi mogu pomoći u gubitku kilograma © Shutterstock
Za gubitak kilograma i dovođenja tijela u formu, naprije je potrebno izmijeniti ishranu, a potom uključiti i fizičku aktivnost. Međutim, ponekad izbacivanje određenih namirnica iz ishrane ili smanjen unos istih, može dovesti do otežanog funkcionisanja organizma.
Zbog toga su veoma važni suplementi koji će vam pomoći da lakše skinete masne naslage te imate više energije. Četiri popularna suplementa za mršavljenje su vitamin B, D, željezo i magnezij.

Vitamin B

Primarna funkcija vitamina B, a posebno vitamina B12 je apsorpcija hrane u gorivo za tijelo. Vitamin B utiče na rad mozga, razinu energije te zdravlje i funkcionisanje stanica. Izvori vitamina B u hrani uključuju grah, jaja, cjelovite žitarice i banane.

B12 se ne proizvodi prirodno, pa će vegani morati uzimati vitamine kako bi osigurali da razine hranjivih tvari ostanu uravnotežene. Vitamin B12 također pomaže tijelu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i prijenosu kisika do mišića, što igra ključnu ulogu u povećanju snage, a većom snagom postižemo bolje rezultate pri vježbanju.

Vitamin D

Sav vitamin D koji je tijelu potreban može se dobiti od sunca. Vitamin D pomaže u održavanju kostiju jakima i uravnoteženosti razine hormona. Neki dokazi također navode da vitamin D pomaže u smanjenju tjelesnih masnoća.

Pretilost se smatra faktorom rizika za niske razine vitamina D. Budući da većina djece nema dovoljne razine vitamina ovog vitamina, preporučuju se dodaci prehrani. Izvori vitamina D uključuju ribu, žumanjke i obogaćene žitarice.

Željezo

Željezo stvara energiju iz hranjivih tvari i prenosi kisik do stanica tijela. Što mišići imaju više kisika, to se više masti sagorijeva. Niska razina željeza izravno utječe na vježbanje. Izvori hrane uključuju nemasno meso, školjke, grah i špinat. Povećani unos vitamina C može pomoći tijelu da lakše apsorbira hranu bogatu željezom.

Magnezij

Magnezij je odgovoran za širok raspon reakcija u tijelu, a posebno za proizvodnju energije te fleksibilnost mišića. Niske razine magnezija mogu dovesti do grčeva u mišićima, boli i napetosti. Magnezij također pomaže u kontroli krvnog tlaka i reguliranju razine glukoze u krvi, što je bitno za mršavljenje. Izvori hrane bogati magnezijom uključuju orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i lisnato povrće.