Za bolju kondiciju
14

Ovo su kućanski poslovi koji će vam najviše pomoći u sagorijevanju kalorija

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vrlo malo ljudi može reći da uživa u kućanskim poslovima kao što su čišćenje kupatila ili kuhinje, pranje veša i peglanjem odjeće. Međutim, možda će vas motivirati ako saznate koliko kalorija možete izgubiti tokom obavljanja ovih svakodnevnih kućanskih poslova.
Nepotrebno je reći da neki poslovi zahtijevaju više fizičke aktivnosti od drugi, a ovo su zadaci koji će vas dovesti u bolju formu.

Brisanje podova

Ako svakodnevno održavate čistoću vaših podova u svom domu, možete provesti dosta vremena radeći ovaj posao, čime ćete izgubiti do 400 kalorija. To je jednako kao da ste umjereni tempom sat vremena vozili sobno biciklo.

Usisavanje

Usisavanje je odmah iza brisanja podova, gdje za svakodnevno usisavanje možete izgubiti i do 380 kalorija, a uz to je odličan način za održavanje kondicije. Trošenje vremena na usisavanje i metenjem moglo bi sagorjeti više od 1000 kalorija svake sedmice.

Spremanje odjeće

Spremanje odjeće zna biti vrlo zahtjevno. Od punjenja mašine za veš do peglanja i spremanja odjeće u ormar prođe dosta vremena, ali usput potrošite i dosta kalorija. Ovim kućanskim poslom možete sagorjeti sedmično i do 700 kalorija.

Vraćanje stvari na njihovo mjesto

Pospremanjem nereda u kući ne samo da pomaže u pronalasku stvari koje tražite, već pomaže i u gubitku kalorija. Tako ćete dok pospremate izgubiti i do 240 kalorija dnevno.

Iznošenje stvari iz automobila

Iznošenje namirnica ili nekih predmeta iz automobila može dovesti do gubitka 300 kalorija sedmično. Iako se ovaj posao smatra odličnim za kondiciju, upozorava se da se pažljivo iznose teže stvari, kako ne bi došlo do ozljeda leđa.