Odličan dodatak dijeti
36

Napitak uz koji ćete izgubiti kilograme: Kafi dodajte ovaj sastojak

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dok sama kafa može potencijalno pomoći u gubitku težine zbog svog sadržaja kofeina i njegovog utjecaja na organizam, ukoliko joj dodate kokosovo ulje možete dodatno unaprijediti šanse za mršavljenje.

Kokosovo ulje u kafi može pružiti mnoge zdrave prednosti. Na primjer, to je prirodni termogenik koji može sagorjeti masnoće i održati vas duže sitim, zbog čega je odličan dodatak dijeti za mršavljenje.

Osim toga, kokosovo ulje u kafi može poboljšati fizičke performanse, spriječiti bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska te spriječiti rano starenje. Imajte na umu da je za postizanje gubitka težine i prevenciju bolesti važno održavati zdravu ishranu i redovno vježbati.

Dodavanje kokosovog ulja u kafu može vam pomoći da postignete ili održite ketozu, metaboličko stanje u kojem vaše tijelo koristi ketone — molekule nastale razgradnjom masti — kao gorivo umjesto glukoze, vrste šećera, navodi Healthline.

Ova mješavina kafe bogata je bioaktivnim spojevima s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, što znači da može pomoći u prevenciji preranog starenja i depresije, kao i jačanju imunološkog sistema.

Ako želite isprobati kokosovo ulje s kafom - počnite s malim dodavanjem 1 kašike (14 grama) u vruću kafu i temeljito promiješajte kako biste bili sigurni da se ulje dobro sjedinilo. Neki ljudi više vole pomiješati ulje s kafom u blenderu kako bi napravili ukusan napitak u tropskom stilu.

Naposlijetku, možete doći do 2 kašike (28 grama) kokosovog ulja ako želite povećati unos masti. Ovo bi moglo biti najprikladnije za one koji pokušavaju postići i održati ketozu.

Izbjegavajte prebrzo dodavanje previše kokosovog ulja, posebno ako slijedite dijetu s niskim do umjerenim udjelom masti, jer može izazvati mučninu i simptome slične laksativima.

Kafu s kokosovim uljem možete konzumirati ujutro ili prije vježbanja kako biste poboljšali fizičku snagu.