Mukama je došao kraj
6

Muzika je jednostavan trik za uživanje tokom vježbanja, eksperti predložili listu

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ukoliko ste se odlučili na vježbanje i treba vam motiv, muzika je riješenje za vas.

Bez obzira na omiljeni žanr i izvođače, slušanje muzike utječe na motivaciju i pomaže u prevladavanju napora tokom vježbanja.

Istraživanje časopisa Frontiers in Psychology pokazuje da muzika bržeg tempa podiže broj otkucaja srca u minuti i do 170. Stručnjaci tvrde da se tako smanjuje napor tokom vježbanja što nije slučaj kada se tijekom treninga slušaju pjesme slabijeg tempa.

Muzika može probuditi čovjeka i pojačati raspoloženje prije vježbanja. Učinkovito ublažava bol i umor tokom treninga i utječe na povećanje intenziteta vježbanja i izdržljivost ljudskog tijela.

"Slušanje muzike brzog ritma povećava broj otkucaja srca i pomaže tijelu da savlada napor koji se osjeća tijekom fizičke aktivnosti. Vježbanje u ugodnom ambijentu smanjuje poteškoće, a potom povećava fizičku kondiciju", kaže profesor sa Univerziteta u Veroni Luca Ardigo.

Istraživanje otkriva da su pozitivni učinci glazbe najjači kod aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam i plivanje. Kod treninga visokog intenziteta koji podrazumijeva dizanje tegova, preskakanje konopca i brzo hodanje note puno ne pomažu.

Rezultati istraživanja saglasni su s istraživanjem iz 2011. godine koja dokazuje da brzi ritam muzike povećava intenzitet treninga, osobito pri vožnji bicikla. Prema tome, glazba je najzdraviji stimulans koji se može koristiti.

Kako upotrijebiti muziku?

Jedan od načina je kreiranje muzičke liste prema brzini tempa glazbenog broja. Na internetu postoji mnogo programa za sastavljanje popisa omiljenih pjesama koje se mogu slušati i tokom treninga. Spotify ima opciju koja jednim klikom pruža informaciju o broju bitova u minuti. Postoje i aplikacije koje već imaju glazbene liste napravljene isključivo za trening.

CNN je izdvojio neke od pjesama čiji tempo podiže raspoloženje pri vježbanju:

- Eminem, Lose Yourself - 171 bit u minuti

- Jay Z i Alicia Keys, Empire State of Mind - 173 bita u minuti

- Beyonce, Naughty Girl - 199 bitova u minuti

- Taylor Swift, Untouchable - 200 bitova u minuti

- Moby Thousand drži Guinnessov rekord s 1015 bitova u minuti

Kod izbora pjesama ne mora se voditi računa o datumu nastanka. Postoji veliki broj muzičkih brojeva iz 50-ih i 60-ih godina koje savršeno utječu na motivaciju prije i za vrijeme treninga.