Uz jednostavne vježbe
464

Lejla Šebić otkriva kako riješiti "sindrom mrtve guze" i maksimalno je zategnuti

S.H.P.
Koliko od vas je do sada čulo za "sindrom mrtve guze"? Zbog savremenog sjedalačkog načina života jedan od mišića koji najviše trpi na ljudskom tijelu je gluteus.

Sindrom mrtve guze ili ''glutealnu amneziju'' se razvija onda kada gluteuis medius (jedan od mišića stražnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Stražnjica nije napravljena da podnese toliki pritisak svakodnevnog sjedenja. Kada se gluteus umrtvi zbog neaktivnosti, opterećenje se prebacuje na druge mišiće i na zglobove i dolazi do disbalansa i brojnih problema. Slabost gluteusa kao glavnog ekstenzora trupa i stabilizatora zdjelice dovodi do značajnih promjena u pravilnoj posturi tj. držanju tijela", objasnila je Lejla Šabić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Savremeni čovjek koji najveći dio dana sjedi, ima karakterističan izgled tijela: izrazito povijen gornj dio leđa, zatvorena ramena i grudni koš čime je ugroženo pravilno disanje, donji dio leđa može biti uvijen (lumbalna lordoza), trbušna muskulatura je opuštena, a višak kilograma se skuplja na stomaku.

"Stražnjica postaje mekana, bez funkcije i služi samo kao jastuče. A sjedalni mišić gluteus kao izuzetno važan u cjeloj ovoj priči izgubio je svoju funkciju, atrofirao! Osim toga svakodnevno višesatno sjedenje ograničava cirkulaciju te dovodi do glutealne amnezije. Tada gluteus ne radi normalno čak ni kada radite ciljane vježbe za taj dio tijela", objasnila je.

Trendelenburg test

Gluteus, osim što je glavni ekstenzor trupa, također je i stabilizator zdjelice, stoga njegova slaba aktivnost dovodi do kompenzacije i stvaranja nepotrebnog stresa na lumbalni dio kralježnice.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Odumiranje, amnezija gluteusa ili ”mrtva guza” nije samo estetski problem već prvenstveno zdravstveni problem koji dovodi do bolova u donjem dijelu leđa, kukovima, kao i do problema s koljenom i skočnim zglobom, jer tijelo pokušava kompenzirati neravnotežu. Kad osjetite sve te hronične bolove posebno u donjem dijelu leđa, zadnja stvar na koju pomislite da je uzrok amnezija gluteusa ili 'mrtva guza'. E, vrijeme je da vam kako u narodu kažu: 'iz gu*ice dođe u glavu', da se pokrenete i počnete vježbati", kazala je Šabić.

Ukoliko želite da provjerite da li patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Test se provodi tako što osoba iz uspravne stojeće pozicije podigne jednu nogu prema naprijed. Ukoliko se pelvis (zdjelica) spusti prema dole na strani na kojoj je noga podignuta, to je pokazatelj slabog gluteusa mediusa na suprotnoj strani", rekla je.

Vježbanjem protiv "sindroma mrtve guze"

Lejla navodi kako je stolica generalno najgori izum čovječanstva, te da su puno bolja opcija velike lopte, a osobama koje su na poslu primorane sjediti osam sati i duže preporučila je da vježbaju deset minuta za svaki sat sjedenja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Osim toga potrebno je u vježbati u pauzama tokom posla, što više koristiti stepenice i što više se kretati. Najmanje tri puta sedmično trebate imati neki oblik rekreacije, a najbolje su ciljane vježbe u fitnesu", posavjetovala je.

Postoji veliki broj vježbi koje se mogu raditi samo vlastitim tijelom ali i specijalizirane vježbe na fitness mašinama koje aktiviraju gluteus pod vanjskim opterećenjem.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Vježbe snage i jakosti su neophodne za buđenje i ponovnu aktivaciju gluteusa. Čučnjevi, mrtva dizanja, iskoraci, penjanje na klupicu, podizanje kukova iz ležanja, odnoženja, zanoženja itd", rekla je instruktorica Lejla Šebić koja je za čitatelje portala Klix.ba u LM fitness centru pokazala kako se vježbe pravilno rade.