Ishrana je vrlo važna
26

Krvna grupa igra veliku ulogu kod gubitka kilograma: Koje namirnice bi trebali više konzumirati?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnogo je faktora koji određuju koliko će osoba uspjeti izgubiti kilograma. Gubitak težine zna biti naporno i postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir, ali, a jeste li znali da je krvna grupa također presudan faktor za gubitak kilograma?
Dijete po krvnim grupama mogu pomoći u mršavljenju u određenim slučajevima jer ona određuje kako ćete apsorbirati određene hranjive tvari, kako se nosite sa stresom, koja je hrana pogodnija i za vaš organizam

Nutricionistica Anjali Mukerjee navodi da je važno identificirati šta je uzrokovalo gojaznost, a veliku ulogu igraju i dob, metabolizam, hormonska neravnoteža i druga medicinska stanja.

Svaka od dijeta po krvnim grupama eliminiše specifične skupine hrane kao što su hljeb i žitarice, mliječni proizvodi ili meso i piletina koje pridonose debljanju, a osmislio ih je doktor alternativne medicine Peter J. D'Adamo.

Krvna grupa 0

Krvna grupa 0 zahtijeva visokoproteinsku dijetu bogatu nemasnim mesom, piletinom, peradi, ribom i povrćem uz manji dodatak žitarica, grahorica i mliječnih proizvoda.

Krvna grupa A

Dijeta za osobe s krvnom grupom A podrazumijeva veći unos namirnica biljnog porijekla, a to znači da je potrrebno jesti više voća, povrća, grahorica, mahunarki i cjelovitih žitarica.

Krvna grupa B

Kod dijete za krvnu grupu B potrebno je izbjegavati kukuruz, pšenicu, heljdu, leću, paradajz, kikiriki i sjemenke susama te piletinu. Potrebno je povećati unos zelenog povrća, jaja, određenih vrsta crvenog mesa i nemasnih mliječnih proizvoda.

Krvna grupa AB

Ishrana na dijeti prema krvnoj grupi AB treba se sastojati od namirnica kao što su: tofu, plodovi mora, mliječni proizvodi i zeleno povrće. Potrebno je zbjegavati kofein, alkohol te dimljene ili suhomesnate proizvode.