Važno je znati
21

Evo šta trebate konzumirati, a šta izbjegavati prije, u toku i nakon utrke

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uspješna utrka se ne sastoji samo od trčanja, nju čini niz stvari na koje treba obratiti pažnju. Da bi vaše tijelo dobro funkcionisalo u toku utrke, ali i nakon nje, važno je obratiti pažnju na ono što konzumirate prije, u toku i nakon utrke.

Stranica Healthxchange prenosi kako je za izgradnju energije pred utrku potrebno jesti ugljikohidrate, škrobno povrće, voće i mnogo proteina. Neiskusni trkači često prave grešku prejedanja prije utrke, što remeti njihovu probavu, te se oni osjećaju napuhano u toku utrke.

Tri sata prije utrke konzumirajte obrok s niskim sadržajem masti, visokim ugljenim hidratima i malo vlakana. Na ovaj način ćete izbjeći probleme sa probavom i generalno probleme sa stomakom u toku utrke. Eksperti preporučuju konzumiranje tosta, kikiriki putera, banana i sportskih pića. Također, za ručak možete jesti rižu, pastu, meso, povrće i voće. Za hidraciju, popijte od 500 do 700 mililitara vode tri sata prije utrke.

Važno je naglasiti da trebate izbjegavati masnu hranu, crveno i prerađeno meso, mliječne proizvode koji bi vas, ako ih konzumirate na dan utrke, mogli napuhati i stvoriti dodatne probavne probleme. Neki trkači preskaču kafu na dan utrke jer im stvara stomačne probleme za vrijeme utrke.

U toku utrke možete jesti energetske pločice i banane. Uzimajte manje zalogaje dok trčite. Da biste izbjegli dehidraciju tokom utrke, popijte 300 do 600 mililitara vode prije nego utrka započne, te uzimajte manje količine vode u toku utrke.

Nakon utrke je važno hidratizirati organizam, te se prepoučuju izotonička pića i izbjegavanje alkohola u naredna 24 sata. Važno je znati da poslije utrke ne treba piti samo onda kada osjetite žeđ, nego je stalno potrebno unositi tekućine u sebe.

Pojedite bananu, sendvič s kikiriki puterom ili sportsko piće kako biste povratili energiju. Tri do četiri sata nakon utrke konzumirajte proteine, ugljikohidrate i zdrave masnoće.