Ostanite fit
50

Deset savjeta za trčanje tokom ramazana

Klix.ba
Ramazan je sveti mjesec u kojem se vjernici fokusiraju na post i molitvu, ali ukoliko ste jedna od onih osoba koje ne žele preskakati redovno vježbanje, morat ćete malo promijeniti navike. Ono što je najvažnije jeste da ćete uspjeti ostati fit uz ovih deset savjeta.
  1. Noć prije treninga pijte puno vode i pobrinite se da tokom sehura popijete dovoljno vode kako biste mogli obaviti dnevno ili večernje trčanje.

  2. Kako nakon treninga ne biste čekali dehidrirani, uskladite trening s iftarom, tako da se vježbanje završava malo prije iftara, odnosno da imate dovoljno vremena da se istuširate prije prekida posta.

  3. Trening ne mora biti naporan kao što ste navikli. Prilagodite trening svom tijelu koje posti, nemojte raditi nikakve ekstremne vježbe, dovoljno je da ste u pokretu.

  4. Nemojte ići brdovitim ili planinskim putem. Birajte ravnu površinu koja neće dodatno iscrpiti vaše tijelo tokom posta.

  5. Odjenite se u skladu s vremenom, odnosno u skladu s visokim temperaturama. Obavezno nosite laganu odjeću koja vas neće dodatno zagrijati.

  6. Usporite i tokom trčanja napravite pauzu hodanjem. Dovoljno je samo da izađete i prošetate.

  1. Pripremite iftar ranije kako biste se nakon trčanja mogli opustiti i ne biste morali kupovati ili praviti hranu u posljednji tren.

  2. Nakon iftara si pripremite veliku flašu vode i nastavite piti tokom noći.

  3. Vaš obrok za iftar bi trebao biti kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana. Konzumirajte dovoljno vode ili svježih sokova i hranu poput orašastih plodova, jaja, hljeba od cjelovitih žitarica, tjestenine i mesa bogatog proteinima.

  4. Potrudite se da noć prije ili poslije vježbanja imate dovoljno sna, jer je vašem tijelu potrebna nadoknada energije koja je izgubljena tokom dana.