{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cimet pomaže u sagorijevanju masnih stanica

F
23.11.2017. u 16:43
25
80
Cimet pomaže u sagorijevanju masnih stanica
25
Cimet pomaže u sagorijevanju masnih stanica
Foto: Pixabay
Američki znanstvenici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje potiče metabolizam, pomičući istodobno proces sagorijevanja masnih stanica u organizmu.
Riječ je o cinamaldehidu, organskoj tvari koja cimetu daje okus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

naučnici sa Sveučilišta Michigan ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Riječ je o metaboličkom procesu stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima. Termogenezom se sagorijevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u poticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet potiče čitav niz metaboličkih procesa.

Glavnome autoru studije, Junu Wuu, profesoru na institutu Life Sciences otprije su poznate prednosti cinamaldehida, no saznanja je želio produbiti daljnjim istraživanjima. Zajedno s kolegama proveo ih je najprije na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim stanicama u laboratoriju.

Testirali su masne stanice dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pridonosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima.

Wu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) potiče termogenezu i proces sagorijevanja masnoća u organizmu, no kaže da je potrebno provesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja provedena samo na ljudskim stanicama u laboratoriju.

Wu kaže da rezultati obećavaju te da bi mogli pridonijeti suzbijanju epidemije pretilosti u svijetu.

"Cimet je dio prehrane hiljadama godina i njegova bi primjena u suzbijanju pretilosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda", smatra Wu, javlja Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: