Istraživanje
12

Aerobne vježbe poboljšavaju memoriju i pomažu u održavanju zdravlja mozga

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Aerobne vježbe mogu poboljšati funkciju memorije i doprinijeti održavanju zdravlja mozga dok starimo, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Australiji.

Istraživači s univerziteta u zapadnom dijelu Sydneyju i univerziteta u Manchesteru ispitivali su utjecaj aerobnih vježbi na hipokampus, dio mozga koji je ključan za memoriju i druge funkcije. Zdravlje mozga godinama slabi, a nakon 40. godine mozak se tokom jedne decenije "skupi" za pet posto.

Istraživači su ispitivali efekte aerobne vježbe, uključujući stacionarni biciklizam, trčanje i hodanje kod 737 osoba u dobi od 24 do 76 godina. Rezultati su pokazali da vježbanje nije imalo utjecaja na ukupni volumen hipokampusa, ali je znatno povećalo lijevi dio ove moždane regije.

"Kad vježbate proizvodite hemikaliju koja može pomoći u sprečavanju pogoršanja funkcija mozga koje su povezane sa starenjem. Naši podaci pokazuju da su, umjesto da stvarno povećavaju veličinu hipokampusa, glavne koristi aerobnih vježbi za mozak zapravo usporavanje smanjenja veličine mozga. Drugim riječima, vježbanje se može posmatrati kao program održavanja mozga", rekao je autor studije Joseph Firth.

Firth je rekao kako rezultati istraživanja mogu pomoći u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzhajmerova bolest i demencija.