"Two Cities Marathon"
20

Darko Lončar: "Kupite" kilometre i pomozite djeci koja imaju Downov sindrom

E. Sk.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Darko Lončar, ultramaratonac i predsjednik Udruženja "Dečki u plavom", nakon Unusal Marathona pred novim je sportskim izazovom. Jedan je od onih koji rade ono što vole, a svojim rezultatima pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Još jednom je ovaj sportista u humanoj misiji. Organizuje maratonsku trku "Two Cities Marathon". Svi zainteresovani mogu se prijaviti na www.deckiuplavom.ba od 15. marta do 10. jula, a start utrke je 26. jula u 8 sati.

"Potrudit ćemo se da građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva budu oslobođeni plaćanja startnine za utrku, što će podrazumijevati startni broj i čip za mjerenje vremena. S obzirom na to da želimo pomoći u razvoju novih atletičara, obaveza svakog trkača i ovih koji su oslobođeni plaćanja startnine bit će da uplate 20 KM, a ta sredstva idu u fond za stipendiranje mladih perspektivnih atletičara iz cijele BiH", kazao je Lončar.

Trka je, dodaje, organizirana na bazi jednog kruga, a staza je dosta brza i zahtjevna.

"Bit će moguće birati između maratonske utrke i štafetne utrke. Nakon razgovora s trkačima prepoznali smo potrebu da se organizuje certificirani, službeni maraton. Odlučili smo se na organizaciju maratona čijom se trkom povezuju dva grada Sarajevo i Istočno Sarajevo. S obzirom na to da je start utrke planiran kod Vijećnice, a trči se glavnom gradskom saobraćajnicom sve do ulaza na Vrelo Bosne, zatim Velikom alejom, kroz Hrasnicu, Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, pa preko Mojmila, Grbavice, Austrijskog trga do cilja koji planiramo kod Vijećnice, trkači će biti u prilici da upoznaju gotovo sve ljepote naših gradova. Dan pred utrku, planiramo na Spomen-parku Vraca organizirati koncert i pasta party", govori Lončar.

Naglašava kako će se truditi da što manje utječu na narušavanje komfora građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva, odnosno da zaustavljanje saobraćaja bude minimalno.

"S obzirom na to da je Sarajevo jedini glavni grad iz bivše Jugoslavije koji ne baštini tradiciju održavanja maratonskih utrka, odlučili smo se prvo da organiziramo zimski Unusual Marathon, kako bismo provjerili da li je uopće potrebna jedna takva utrka od 42.195 metara građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Mada je Unusual Marathon bio po smogu, magli, ledu, snijegu, po brojnosti trkača bili smo najbrojnija maratonska utrka u državi. Trčat će se opet po magli, smogu, snijegu i ledu u najzagađenijem gradu na svijetu, ali obećavamo nezaboravnu utrku i urnebesnu zabavu", poručuje Lončar.

Osim toga, nakon što je do Goražda istrčao 100 kilometara, ovaj ultramaratonac će 20. marta trčati od Sarajeva do Mostara 125 kilometara, a njegove kilometre prodavat će Udruženje za Down sindrom iz Mostara kako bi osigurali sredstva za svoj rad.

"Kilometre, metre, centimetre možete 'kupiti' uplatom novca na račun Udruženja za Down sindrom Mostar, 3381302231830812, sa naznakom 'donacija za pretrčane kilometre'", kaže nam Lončar.

Kako bi unaprijedio svoju kondiciju, odnosno kompletnu fizičku spremu, te spriječio eventualne povrede, u saradnji sa članovima trkačke zajednice iz Sarajeva pokreće projekt "Capital Runners 387", čija će promocija biti održana sredinom februara.

"Pokušavam postići da mi trčanje bude spoj sporta, zdravlja i turizma. S obzirom na to da za mene trčanje nije 'trendseterski' hir, već se vodim sloganom 'volim trčanje', potrudio sam se da trčanje bude šlag na torti, a ne odricanje", priznaje Lončar.