Promo
10

Ceresit: Napravimo prve korake za čist zrak

O temi globalnog zagrijavanja se u medijima govori već godinama, što nije začuđujuće. Povećanje prosječne Zemljine temperature dovodi do opasnih klimatskih promjena.

Ove promjene utječu na naš svakodnevni život, počevši od povećanja cijena hrane, pa sve do problema migracija. Pogledajmo pobliže problem globalnog zagrijavanja, kao i načine na koje mi možemo doprinijeti njegovom smanjenju.

Jedan od glavnih uzroka rasta Zemljine temperature jeste porast emisije stakleničkih plinova. Ljudi doprinose njihovom formiranju proizvodnjom izduvnih gasova automobila, eksploatacijom fosilnih goriva, ali i grijanjem vlastitih domova. Okoliš, nažalost, plaća cijenu naše udobnosti, u Bosni i Hercegovini je i dalje visoko učešće energije dobivene iz uglja, čije sagorijevanje oslobađa ogromne količine ugljen-dioksida. Dodatno, mnoga domaćinstva koriste stare i neučinkovite peći, koje nisu optimizirane u pogledu emisije gasova.

Uložite u termo-renovaciju

Ukoliko razmišljate o tome kako smanjiti vlastiti negativni utjecaj, onda, prije svega, razmotrite termo-renovaciju vašeg doma. To podrazumijeva uvođenje promjena koje će obezbijediti isplativije i energetski efikasnije grijanje prostora, te istovremeno smanjiti gubitke toplote.

Jedan od prvih koraka koje možete preduzeti jeste izbacivanje iz upotrebe zastarjelih, i po okoliš štetnih metoda grijanja, primjerice, tako što ćete stare peći zamijeniti novima, što bi osiguralo veću efikasnost sistema grijanja i niže račune.

Nažalost, u slučaju povećanog gubitka toplote, zamjena peći neće biti dovoljna. Istraživanja pokazuju da je uzrok do čak 35% emisije ugljen-dioksida, zapravo nedovoljna toplotna izolacija. Stoga je termo-renovacija, vrlo često, neophodan korak.

Mogu se izolirati svi strukturni elementi – krov i zidovi, kao i prozori. Jedino sveobuhvatan pristup problemu će osigurati potpunu izolaciju zgrade. Najvažnije je, ipak, voditi računa o zidovima, jer se preko njih gubi najviše toplote. Štoviše, kada se u obzir uzmu porodične kuće, ovi gubici mogu iznositi i 40%. Zbog toga smo često prisiljeni dodatno zagrijavati domove, što ne samo da dodatno opterećuje naše budžete, već i negativno utječe na okoliš.

Rješenje? Upoznajte ETICS!

ETICS fasadni sistem testirano je rješenje za termoizolaciju vanjskih zidova zgrade. Sastoji se od elemenata koji istovremeno garantuju maksimalnu nepropusnost i nenadmašivu izdržljivost.

Instalacija fasadnog sistema je brza i lagana: izolacijski materijal (stiropor ili mineralna vuna) se nanosi na prethodno pripremljenu površinu, te potom ojačava mrežicom za rabiciranje. Konačni sloj se sastoji od završnog maltera i boje, koju možete odabrati iz iznimno široke ponude.

ETICS je idealno rješenje za sve osobe kojima je stalo do toplotne udobnosti, kao i nižih troškova u kućnom budžetu. Izolacija doma je korak ka zelenijem načinu života i brizi o budućnosti naše planete.