Iako nisu naša djeca
0

Zašto nas plač beba sprečava da zaspimo

Klix.ba
Naučnici su otkrili zašto ljudi ne mogu zaspati dok beba plače, bez obzira na to što nije u pitanju njihovo dijete. Zvuk bebinog plača aktivira centar za emocije u mozgu koji nam ne dozvoljava da ga ignorišemo.

I u slučaju da niste roditelj, bebin plač izaziva brzu navalu emocija koje su mnogo jače od onih koje nam uzrokuje plač odraslih osoba. Istraživanje je otkrilo kako je ovaj zvuk razlog zbog kojeg ne možemo zaspati u avionu ili vozu.

"Ljudski mozak je razvio akutni odgovor na buku kako bi nam omogućio da reagiramo brže i budemo osjetljiviji na potrebe naših beba", utvrdili su istraživači sa Oxforda.

Naučnici su tokom skeniranja mozga 30 roditelja puštali zvuk bebinog plača, cviljenje psa ili oglašavnje mačke.

U trenutku kada je pušten zvuk bebinog plača, kod učesnika je primijećeno povećanje aktivnosti u dvije regije mozga koje su povezane s emocijama.

"Učesnici su odgovorili jednako brzo na sve zvukove, ali jedini značajniji izljev emocija zabilježen je tokom zvuka bebinog plača", rekla je Katie Young, jedna od istraživača.

"Kada čujete bebu u avionu odmah ste pod uzbunom, to je jedan od zvukova koje je teško ignorisati i podstiče nas da brzo reagujemo", rekla je dr. Christine Parsons.