{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nemojte odmah trčati da utješite svoju bebu

11.9.2012. u 11:33
15
14
Nemojte odmah trčati da utješite svoju bebu
15
Nemojte odmah trčati da utješite svoju bebu
Iako će ih i sama pomisao na to rastužiti i iako će imati veliku grižnju savjesti, roditelji ne bi trebali automatski trčati da utješe svoje dijete čim ono zaplače tokom noći.
Prema riječima naučnika, puštanje dojenčadi da plaču određeni period prije nego ih roditelji utješe im neće naškoditi. Naprotiv, i djeca i roditelji će spavati duže i neće biti pod stresom.

Umjesto da odmah trče i tješe svoju djecu, roditelji trebaju da slijede određene tehnike kako bi ih naučili da se sama smire. Jedna od tih tehnika uključuje i kontrolisani plač, gdje roditelji čekaju određeno vrijeme prije nego utješe svoje dijete.

Na početku to može iznositi dvije minute, kasnije pet, deset ili više, sve dok beba ne nauči da se sama umiri i ponovo uspava.

Iako ovo može zvučati hladnokrvno, naučnici sa Univerziteta u Melbourneu su otkrili da nakon određenog vremena i roditelji i beba spavaju mirnije i duže. Roditelji su pod manjim stresom, a također se smanjuje i rizik od postporođajne depresije kod majki.

U istraživanje je bilo uključeno 326 djece starosti od sedam mjeseci pa sve do njihove šeste godine. Naučnici vjeruju da tek rođenu djecu ne treba ostavljati da plaču.

Kada su djeca napunila šest godina urađeni su razni testovi koji su potvrdili da djeca nisu imala nikakvih problema uzrokovanih ovim tehnikama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: