{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bebe uče maternji jezik još dok su u maternici

3.1.2013. u 17:33
0
9
Bebe uče maternji jezik još dok su u maternici
0
Bebe uče maternji jezik još dok su u maternici
Nova studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama i Švedskoj otkrila je da nerođene bebe pokazuju interes za maternji jezik samo nekoliko sati nakon rođenja, što znači da su još u maternici počele razlikovati određene glasove vezane za maternji jezik.
Istraživači Univerziteta Pacific Lutheran u Washingtonu istraživanje su zasnovali na 40 novorođenčadi u SAD-u i 40 u Švedskoj. Bebe su bile rođene u periodu od četiri do 75 sati. Testirane su na dva seta glasova - 17 na maternjem jeziku i 17 na stranom. Njihovo interesovanje je mjereno prema tome koliko su dugo sisale cuclu spojenu na kompjuter.

Slušajući strani jezik duže su sisale cuclu u poređenju sa slušanjem maternjeg jezika.

"Ovi mališani su glasove svojih majki slušali još u maternici i majke su prve utjecale na njihov mozak", objašnjava koautorica istraživanja Patricia Kuhl. "Činjenica da te zvukove uče u maternici znači da bebe čak i prije rođenja koriste neke vrlo sofisticirane centre u mozgu".

Ova otkrića će biti objavljena u naučnom žurnalu Acta Paediatrica.

Britanski Centar za bebe majkama savjetuje da razgovaraju i pjevaju svojim bebama u stomaku, što će im pomoći da se povežu, a nakon rođenja novorođenče će pridavati puno više pažnje njihovom u odnosu na druge glasove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: