Pronađeni dokazi
13

Djeca razaznaju govor i prije rođenja

Klix.ba
Naučnici kažu da bebe razaznaju govor čak i tri mjeseca prije nego se rode. Dokazi o tome su pronađeni prilikom detaljnog skeniranja mozga 12 djece koja su rođena prijevremeno.

Bebe koje su imale samo 28 sedmica su mogle napraviti razliku između određenih slogova u riječima, kao i između muškog i ženskog glasa. Ovo istraživanje potvrđuje teoriju da bebe razvijaju sposobnosti govora dok su još u maternici, kao odgovor na glasove svojih roditelja.

Eksperti već od ranije znaju da nerođene bebe mogu čuti buku, jer se uši i slušnio dio mozga razvijaju u 23. sedmici trudnoće.

Međutim, još uvijek se vode velike debate o tome da li se ljudi rađaju sa sposobnošću da procesuiraju govor, ili se to uči tek nakon rođenja, prenosi BBC.

Vođe ovog istraživanja tvrde da je utjecaj okoline nakon rođenja djeteta veoma važan, ali da oni vjeruju da se djeca rađaju sa formiranim lingvistički procesima.

"Naši rezultati pokazuju da ljudski mozak na samom početku razvoja sistema za slušnu percepciju već reaguje na određene razlike u govoru", kazao je dr. Fabrice Wallois.

Eksperti su mozak beba skenirali nekoliko dana poslije rođenja.

"Znamo da bebe mogu čuti glas svoje majke dok su još uvijek u maternici. Znamo da mogu prepoznati njenu visinu glasa i ritam govora. Oni koriste te informacije odmah po rođenju. Glas majke umiruje bebu od prvog trenutka rođenja", dodao je Wallois.