Bebe
0

Zaposlene majke s djecom dnevno provode manje od sat i po

Sarajevo-x.com
Nije lako biti zaposlen, fokusirati se na kvalitetno zalaganje na poslu, a istovremeno biti i roditelj za primjer. Žongliranje između ove dvije važne životne aktivnosti mnogima ne ide od ruke, pa se tako procjenjuje da majke koje rade sa svojom djecom u prosjeku provode tek nešto više od sat vremena dnevno.

U Velikoj Britaniji majke prosječno s djecom budu sat i 20 minuta na dan, a ostatak vremena su primorane posvetiti kućnim obavezama i poslu. Zato su Britanke među najzaposlenijim majkama u Evropi. Njihovi muževi su djeci posvećeni oko 63 minute dnevno.

Za razliku od Britanki, majke u Irskoj uspijevaju sa djecom provesti dvostruko više vremena, navodi se u BBC-evom dokumentarcu.

Analize provedene u 21 zemlji pokazale su da u Australiji roditelji koji rade provode dnevno po 105 (majke) i 69 (očevi) minuta, dok oni koji ne rade provode 236 (majke), odnosno 105 (očevi) minuta.

Podaci prikupljani 11 godina, u periodu od 1998. do 2009. godine, pokazali su da visoko obrazovani roditelji prednost daju brizi od djeci u odnosu na spavanje i odmaranje.

Majke se bave hranjenjem, nadgledanjem i pomaganjem djeci u oblačenju, dok su očevi uglavnom fokusirani na praktične zadatke, kao što je domaća zadaća, sport i čitanje.