Surovi zakoni tržišta
0

Poslodavci sve manje vjeruju majkama s djecom

Sarajevo-x.com
Broj zaposlenih majki je u opadanju zbog sumnjičavih poslodavaca, pokazalo je novo istraživanje koje je provela multinacionalna kompanija Regus. U vremenu ekonomske krize mnogi poslodavci odbijaju dati posao ženama s djecom, čak i ako time krše zakon, piše "Daily Mail".

Više od trećine šefova, 38 posto, brine da majke neće raditi potpuno predano, kao i da će biti manje fleksibilne kad je riječ o radnom vremenu. Sličan procenat njih, 31 posto, strahuje da bi majka mogla opet zatrudnjeti, ostavljajući ih tako nakratko bez radnika i suočavajući ih s troškovima za porodiljski dopust.

Istraživanje je otkrilo i da 17 posto poslodavaca vjeruje da bi žene koje su otišle na porodiljski dopust također mogle izgubiti osjećaj za obaveze koje traži njihov posao. Nalazi su potvrdili strahove da su poslodavci opterećeni zakonom o porodiljskom dopustu i da su sve manje voljni dati posao ženama.

Veliki broj majki s djecom mlađom od pet godina radi puno ili skraćeno radno vrijeme, donoseći značajan prihod u svoja domaćinstva. Ali, Regusovom studijom provedenom među 10.000 poslodavaca širom svijeta utvrđeno je da samo 26 posto njih namjerava zaposliti majke u ovoj godini, što predstavlja pad od 38 posto u odnosu na prošlu godinu.