{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


S bebama razgovarajte kao s odraslima

F
14.2.2014. u 15:15
94
33
S bebama razgovarajte kao s odraslima
94
S bebama razgovarajte kao s odraslima
Foto: EPA
Razgovarajte s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje.
"Nije riječ samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je riječ i o kvaliteti govora", rekla je Erika Hoff sa univerziteta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) u Chicagu.

"Roditelji s djecom trebaju razgovarati bogatim i kompleksnim jezikom", rekla je Hoff, prenosi AFP.

Ona je kazala da je razgovor s bebama toliko važan da djeca koja su odrasla u okruženju u kojemu se manje razgovara općenito postižu lošije rezultate u školi. Što prije počnete razgovarati s djecom to bolje, dodala je.

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj djece bolje da se s njima razmjenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umjesto da im se tepa i govore samo jednostavne riječi i rečenice.

Naučnici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga djece. Neurologinja sa Univerziteta Columbia u New Yorku Kimberly Noble i njene kolege vodili su studiju u kojoj su uporedili razvoj mozga kod djece iz manje obrazovanih porodica i djece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

Studija je pokazala razlike u kognitivnim sistemima koji se bave socijalnim vještinama i pamćenjem, ali najočitije su razlike zabilježene na područjima mozga odgovornima za razvoj govora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: