Bebe
46

Škakiljajte svoje bebe i pomozite im da nauče pričati

Klix.ba
Škakiljanje može pomoći bebama da nauče govoriti, otkrili su istražitelji.

Istraživači kažu da roditelji koji škakiljaju svoju djevu dok im pričaju pomažu im da identificiraju riječi u kontinuiranom govoru.

Purdue tim kazao je da bebin osjećaj dodira je mnogo povezan sa razvojem jezika više nego što se prije mislilo.

"Dodir shvatamo kao način prenošenja emocija no naše istraživanje pokazuje da dojenčad mogu povezati dodir s govorom. Do sada su obavljena razna istraživanja koja pokazuju da je dodir bitan za psiho-fizički razvoj djeteta, no ovo je prvo istraživanje koje istražuje povezanost dodira i učenja jezika", rekla je Amanda Seidl sa Univerziteta Purdue, koja je vodila ovo istraživanje.

Učenje riječi predstavlja veliki izazov za bebe s obzirom na to da većinu riječi čuju u kontinuiranom govoru, nego pojedinačno. Roditelji možda naprave pauzu kada izgovaraju ime djeteta, ali ne rade to kada izgovaraju druge riječi.

Istražitelji su istražili da li dodir može pomoći djetetu da otkrije gdje riječ a počinje a gdje završava u kontinuiranom govoru.

"Oni moraju pronaći riječi prije nego ih povežu s pravim značenjem. Jer bebe prvo nauče dijelove tijela s obzirom da ih roditelji često dodiruju i izgovaraju riječi koje se odnose na dijelove tijela", kazala je Seidl.

U istraživanju je učestvovalo 48 beba starih četiri mjeseca. Bile su podijeljen u dvije grupe - jedna je slušala kontinuirani govor dok su druge slušale nepovezane riječi. Bebe su reagovale na kontinuirani govor.