Roditelji mogu odahnuti
4

Primjena kratkotrajne anestezije ne šteti razvoju mozga beba

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Primjena anestezije tokom kratkotrajne operacije ne šteti razvoju mozga bebe, stoji u najnovijem istraživanju koji je uključivao nekoliko stotina beba u sedam zemalja svijeta.

Iako studija ne može odgovoriti na šira pitanja vezana za bezbjednost u vezi s ponovljenom ili produženom anestezijom, ona može olakšati brige miliona roditelja širom svijeta čija su djeca uspavana zbog uobičajenih hirurških procedura, prenosi Health24.

"Ovi nalazi bi trebali biti ohrabrujući. Jedan sat operacije pod općom anestezijom je apsolutno siguran za vaše dijete u najranijoj životnoj dobi", rekla je dr. Mary Ellen McCann.

U istraživanje je bilo uključeno 447 beba koje su imale bruh. Bebama, uglavnom dječacima, nasumično je davana opća ili lokalna anestezija. Pošto se ove obje tehnike češto koriste kada su u pitanju hirurški zahvati, istraživači su bez etičkih dilema mogli provesti svoj eksperiment. Oni nisu pronašli jake dokaze o štetnom djelovanju anestezije na razvoj mozga djece u dobi od dvije godine.

Također, u dobi od pet godina djeca su radila IQ testove i prosječne ocjene obje grupe bile su u normalnom rasponu. Nije bilo razlika u problemima koje su prijavili roditelji, kao što su autizam, poremećaj deficita pažnje ili kašnjenje govora.

Pošto je 84 posto beba u studiji bilo muškog spola, nejasno je kakvi bi rezultati bili da su većinu ispitanog uzorka činile djevojčice.

U studiji, anestezija je u prosjeku trajala manje od sat vremena. Duže izlaganje moglo bi biti opasnije, kao i anestezija za višestruke operacije, rekla je McCann.

Nesigurnost u vezi s primjenom pojedinih lijekova dolazi od studija koje pokazuju oštećenje mozga kod djece. Ipak, teško je utvrditi kako anestetici utječu na zdravlje djece, jer i vrlo bolesna djeca kod koje su primjenjivane velike količine anestetika imaju i druge probleme koji su možda mogli dovesti do problema u razvoju mozga te je zbog toga teško naučnicima razjasniti uzroke problema.