Časopis Diabetologia
12

Nova studija tvrdi: Ukoliko jedete za dvoje u trudnoći, možete ugroziti zdravlje bebe

Klix.ba
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Opće je poznata činjenica da žene tokom trudnoće jedu više nego inače, ali u novoj studiji, objavljenoj u časopisu Diabetologia, tvrde da trudnice ne bi trebale jesti za dvoje, jer bi na taj način mogle ugroziti zdravlje nerođenog djeteta, prenosi The Independent.

Ukoliko se trudnica previše udeblja, to može predstavljati rizik za dijete. U istraživanju koje je provedeno u Hong Kongu učestvovalo je 905 trudnica, a pokazalo je da se djeca na taj način izlažu riziku visokog krvnog pritiska ili problema s inzulinom.

Dijete također može imati predispozicije za makrozomiju, odnosno mogli bi biti iznad prosjeka veličine i debljine.

Ljekari su kod djece žena koje su mnogo dobile na kilaži primijetili da imaju viši krvni pritisak i slabiju kontrolu šećera u krvi. Interesantno je napomenuti da je obrnut efekt ostvaren kod žena koje se nisu puno udebljale u trudnoći.

"Trudnoća zahtijeva unošenje dodatnih 300 kalorija na dan. Ono što trudnicama treba je balansirana dijeta koja im omogućava da unose upravo toliko. Također bi trebale redovno vježbati da bi izbjegle nagomilavanje dodatnih kilograma", navodi se u studiji.

Iako se studija fokusirala na loše efekte koje pretjerana debljina može imati na djecu, naučnici objašnjavaju da to predstavlja rizik i za majku, jer postoji mogućnost da će imati viši nivo glukoze u krvi.