Prednosti dojenja
10

Majčino mlijeko je djelotvorno za razvoj mozga prijevremeno rođenih beba

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Majčino mlijeko povećava nivo hemikalija koje su ključne za rast i razvoj mozga kod prijevremeno rođenih beba s veoma niskom porođajnom težinom, otkriva nova studija.

"Naša prethodna istraživanja pokazala su da je kod prijevremeno rođene djece koja su na početku dobijala majčino mlijeko poboljšan rast mozga i pospiješeni su neurorazvojni ishodi", rekla je istraživačica Catherine Limperopoulos.

Međutim, ona je dodala kako nije došla do zaključka šta je konkretno dojenje učinilo tako korisnim za razvoj mozga novorođenčadi.

Za novu studiju njen tim je koristio tzv. protonsku magnetnu rezonantnu spektroskopiju da bi riješio misteriju. Neinvazivno snimanje otkriva hemijski sastav specifičnih struktura mozga, omogućavajući istraživačima da izmjenjuju metabolite neophodne za rast.

Pomoću ove tehnologije, istraživači su ispitivali mozgove beba vrlo niske porođajne težine (ispod 1,5 kilograma). Dojenčad su rođena nakon nešto manje od 32 sedmice trudnoće, javlja Health24.

Tim se fokusirao na desnu frontalnu bijelu masu i cerebelum, region mozga koji je uključen u održavanje ravnoteže, koordinaciju mišića i podržavanje finih mentalnih radnji.

U poređenju s bebama koje su hranjene kravljim mlijekom ili mlijekom u prahu, one koje su hranjene majčinim mlijekom imale su znatno viši nivo inozitola u cerebralnoj bijeloj tvari i znatno viši nivo kreatina.

Glavna istraživačica studije Katherine Ottolini objasnila je da se ključni nivoi metabolita povećavaju kada mozgovi beba doživljavaju eksponencijalni rast. Postotak dana kada su bebe hranjene majčinim mlijekom bio je povezan sa znatno višim nivoima kreatina i holina.

"Kreatin olakšava recikliranje ATP-a. Uočavanje većih količina ovog metabolita označava brže promjene i veće ćelijsko sazrijevanje. Holin je marker prometa ćelijskih membrana, a kada se stvaraju nove ćelije vidimo porast nivoa holina", kaže Ottolini.