Pozitivni efekti
8

Konzumiranje morskih plodova u trudnoći moglo bi povećati pažnju kod djece kasnije tokom života

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Konzumiranje morskih plodova tokom ranih faza trudnoće mogli bi poboljšati pažnju kod djece kasnije u toku života, pokazalo je najnovije istraživanje stručnjaka iz Španije.

Što se tiče trudnoće, postoji nekoliko važnih stvari koje je važno napomenuti kada je riječ o morskim plodovima. Naprimjer, neke vrste ribe sadrže više žive nego druge, što bi moglo donijeti i određene rizike tokom trudnoće.

Popis riba koje treba izbjegavati uključuje sabljarku i meso morskog psa. Postoje, međutim, i druge vrste morskih plodova za koje se smatra da su sigurne za konzumiranje tokom trudnoće, a sada su naučnici otkrili da je ishrana bogata morskim plodovima tokom rane trudnoće povezana s povećanom pažnjom kod djece kasnije tokom života.

Studija, objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju, proučavala je 1.641 parova djece i majki, a u studiji je istraživana uloga zagađivača tokom trudnoće i njihovi efekti na djecu.

Tokom trudnoće majke su morale ispuniti brojne upitnike o frekvenciji hrane u kojima se procjenjuje koliko često su jele više od stotinu različitih prehrambenih namirnica, uključujući i različite vrste morskih plodova. Podaci o prehrambenim navikama djece prikupljani su korištenjem istih upitnika u dobi od jedne, pet i osam godina.

Kada su djeca napunila osam godina, morala su proći ANT, kompjuterski neuropsihološki test koji je osmišljen za procjenu funkcije pažnje. Tačnije, istraživači su pokušali doći do broja pogrešaka i propusta napravljenih u odnosu na ciljne podražaje i brzinu odgovora na podražaje.

Studija se nastavlja na ranija istraživanja koja su analizirala djecu u dobi od pet godina.

"Konzumiranje morskih plodova tokom prvog tromjesečja trudnoće imalo je veći utjecaj na sposobnost pažnje djece od konzumacije morskih plodova kasnije u trudnoći ili u dobi od pet godina, do kada je već završen taj neki proces razvitka neurološkog sistema", kazao je Jordi Julvez, glavni istraživač.

Polinezasićene masne kiseline (PUFA) igraju temeljnu ulogu u složenim biološkim procesima i uključene su u neurološki razvoj. Zbog činjenice da ovi hranjivi sastojci učestvuju u definiranju strukture i funkcije mozga fetusa, oni imaju veliki utjecaj na kasniji neuropsihološki razvoj.

"Fokusirali smo se na funkciju pažnje jer je poremećaj hiperaktivnosti uobičajen kod djece školskog uzrasta", rekao je Jordi Sunyer, voditelj programa ISD Global.

Studija je također razmotrila razlike između različitih vrsta ribe i morskih plodova, odnosno masne ribe, konzervirane tune i školjki. Djeca čije su majke unosile hranu bogatu različitim vrstama morskih plodova imala su vrlo dobre rezultate na testovima pažnje, a isto tako i djeca žena koje unose hranu koja se bazira samo na masnoj ribi. Utvrđeno je da su rezultati nešto slabiji kod djece čije su se majke za unos morskih plodova oslanjale na konzerviranu tunu ili školjke.

Iako se činilo da ova studija daje pozitivne rezultate, autori prethodnih istraživanja otkrili su da postoji i veza između konzumiranja ribe tokom trudnoće i pretilosti u djetinjstvu i povišenog krvnog pritiska, piše Health24.

Stručnjaci insistiraju na potrebi više istraživanja na ovu temu kako bi se utvrdilo koja vrsta riba i koje količine mogu biti korisne za razvoj fetusa.